fbpx

„Nem én kellek ide” – lemondott az agrárminiszter

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 06.

Hollandiában későbbi határidőt szabtak meg a nitrogénkibocsátás csökkentési terveiben.

„Nem én vagyok a megfelelő”

Henk Staghouwer holland mezőgazdasági miniszter a Twitteren jelentette be lemondását. Azt írta, a gazdálkodóknak és halászoknak arra van szükségük, hogy bizonyosak lehessenek az ágazat irányában a jövőjük szempontjából. Ezzel utalt a holland kormány nitrogénkibocsátás csökkentését célzó tervei ellen tüntető gazdák hónapok óta tartó tiltakozására.– Arra a következtetésre jutottam, hogy miniszterként jelenleg nem én vagyok a megfelelő személy a mezőgazdaságban, a kertészetben és a halászatban. Emiatt lemondok a mezőgazdaságért, természetvédelemért és az élelmiszer-minőségért felelős miniszteri posztról – írta a Twitteren.

Plusz öt év

Hollandia június közepén jelentette be, hogy 2030-ig 50 százalékkal csökkenteni kívánja a nitrogénkibocsátást, a csökkentés egyes területeken elérheti akár a 70 százalékot is az Európai Unió vonatkozó szabályozásának megfelelően. A holland gazdák azért kezdtek tiltakozó megmozdulásokat, mert a kormányzati számítások szerint a stratégia 11 200 állattenyésztő telepet kényszeríthet bezárásra, további 17 600-nak pedig csökkentenie kellene a tartott állatok számát.    

Mark Rutte holland miniszterelnök a múlt héten kitartott az évtized végéig elérni kívánt célérték mellett annak ellenére, hogy a gazdálkodó szervezetek 2035-re tolnák ki a határidőt.

(forrás: MTI)