Tovább keménykednek a holland gazdák

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 04.

Hollandiában több áruház logisztikai központját lehetetlenítették el a gazdatüntetések. A mezőgazdasági termelők a nitrogén-oxid- és az ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó kormánytervek ellen tiltakoznak már második hete, központi döntés alapján már a hadsereg is készen áll a bevetésre – olvasható a holland médiában.

Képalá:
A tüntető gazdák blokád alá vonták a bevásárlóközpontok logisztikai egységeit (fotó: Nl#Times)

Jumbo, Lidl és Aldi, de célpont még a nemzetközi repülőterek és a kikötők is

A gazdák elzárták az A50-es autópálya vegheli bejáratát, ahol a Jumbo szupermarket elosztóközpontja található. A központ elé betonblokádokat helyeztek el. A Lidl heerenveni és az Aldi drachteni telephelyére vezető utak forgalmát traktor-blokádokkal akadályozzák.

A tiltakozások több mint egy hete tartanak, a gazdák ugyanis attól félnek, hogy a kormány tervei veszélyeztetik a mezőgazdasági dolgozók egzisztenciáját.

A holland kabinet átlagosan 40 százalékkal szeretné csökkenteni a mezőgazdaság nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátását, a természetvédelmi területek közelében pedig mintegy nullára redukálná ezt a szintet.

A Schiphol repülőtér környékén is tüntetések várhatóak, az utazóknak célszerű tömegközlekedési eszközöket használniuk.

A megmozdulásokhoz csatlakoztak a halászok is, akik hajókkal zárják el a lauwersoogi kikötőt, tiltakozásul a magasabb üzemanyagárak miatt. A tüntetők már a rotterdami kikötő lezárásáról is beszélnek.

Home office-ba kényszerített lakosság

A hatóságok azt tanácsolták a lakosságnak, hogy – amennyiben megtehetik – otthonról dolgozzanak, miután a gazdák azzal fenyegetőztek, hogy az egész országot megbénítják.

Pénteken a kormány 444 millió eurós támogatási csomagot jelentett be, hogy segítse az ágazatot abban, hogy „kisebbé, sokszínűbbé és fenntarthatóbbá” váljon.

A felmérése szerint a holland lakosok 54 százaléka támogatja a gazdákat, de 43 százalékuk úgy gondolja, hogy túl messzire mennek tiltakozásukkal, vagyis a módszereket már túl radikálisnak tartják.

Forrás: Nl#Times