fbpx

A szabadtéri tűzesetek 54 %-a a mezőgazdaságot érintette

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 04.

A tavalyi évhez képest lényegesen több az aratással összefüggő tűz keletkezett, ezzel arányosan a keletkezett károk mértéke is nagyobb – olvasható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán.

Leégett mezőgazdasági munkagépkapcsolat
Mezőgazdasági tüzek száma a nyári betakarítási munkákkal emelkedett (fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Idén júniusban 47 gabonatábla gyulladt ki, 338 hektár égett le

2021-hez képest a gabonatáblákban keletkezett tüzek száma 571 százalékkal, a leégett gabonatáblák nagysága pedig harmincháromszorosával nőtt.

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság miatt szombattól az ország teljes területén elrendelték a tűzgyújtási tilalmat – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján. A Nébih a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével hozta meg a döntést.

Korábban az agráriumért felelős miniszter is felhívta a gazdák figyelmét a veszélyre és a megelőzés felelősségére, a kockázatot csökkentő intézkedésekre.

A jelenleg hatályos szabályzók szerint Magyarország egész területén tűzgyújtási tilalom van

Tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, de még a kijelölt tűzrakóhelyeken is. A parlag- és gazégetés szintén nem engedélyezett.

Az ország egész területén hetek óta elhúzódó kánikula következtében minden fás, száraz növényekkel borított területen megnőtt a tűz kialakulásának kockázata. Az aszályos körülmények és az extrém száraz biomassza miatt akár már egy kisebb szél is gyors tűzterjedést eredményezhet, a felszíni tüzek pedig könnyen 15-30 méteres lángmagasságú koronatűzzé fejlődhetnek.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az Erdőtűz-megelőzési Projekt vagy a BM Katasztrófavédelem honlapján tájékozódhatnak.

Forrás: Nébih/BM Katasztrófavédelem
Összeállította: Barna Ferenc