fbpx

A határszemle kiváló lehetőség a szakmai továbbképzésre

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 04.

Az AGRO.bio Hungary Kft., a Pro-Feed Kft. és a Valcum Agro Kft. májusban hat helyszínen, hét kultúrában rendezte meg a NÖVÉNYSZEMLÉK szakmai továbbképzést. A rendezvénysorozat célja, hogy naprakész ismeretekkel segítse a gyakorló agrárszakembereket, amelyek olyan kihívásokra is felkészítik őket, mint a klímaváltozás vagy a Green Deal.

A talajt és a növényt kezeljük rendszerben!

Szép számmal látogattak el agrárszakemberek a NÖVÉNYSZEMLÉK kardoskúti helyszínére, és annak ellenére kitartottak, hogy kisebb zápor miatt kétszer is meg kellett szakítani a tájékoztatót.

A mezőgazdaság fejlődése az elmúlt évtizedben rendkívüli módon felgyorsult, számos újdonságot szolgáltatva. Ezalatt a gazdálkodóknak olyan problémákkal kell megküzdeniük, mint a klímaváltozás, miközben még a Green Dealnek is meg kell felelniük. Ezért is fontos, hogy az agrárszakemberek naprakész tudás birtokában legyenek – mondta köszöntőjében Szabó István, a Pro-Feed Kft. növényegészség-üzletágának fejlesztési igazgatója. Az AGRO.bio Hungary Kft., a Pro-Feed Kft. és a Valcum Agro Kft. ezért is hozta létre a NÖVÉNYSZEMLÉK rendezvénysorozatot, amelynek fókuszában a talajtan, a talaj- és növényélettan, a növényi fejlődés és -stresszélettan, a növényvédelem, a helyszíni állapotfelmérés és a növénydiagnosztika áll.

emberek
Dr. Varga Zsolt, Szabó István és Daoda Zoltán (balról, jobbra)

A sorozat kardoskúti rendezvényének a Kardoskúti Zrt. adott otthont, ahol Szabó István a növényélettan, növényfejlődéstan és a stresszélettan témaköröket – tehát mindazt, ami a növény fiziológiájával, kondíciójával kapcsolatos – vette górcső alá. A szakember mindenekelőtt kihangsúlyozta, hogy a talaj és a növény rendszerben kezelendő, amit úgy kell megfelelő, fenntartható módon működtetni, hogy abból a gazdálkodó is profitáljon.

A rendezvény idején a napraforgó 6 leveles (3 levélpáros) állapotában volt, amikor a későbbi termés „kinevelésének alapjait” teszi le: intenzíven növekszik a gyökere és felkészül az ún. generatív (termésképző) időszakra. A növény fejlődésének ezen szakasza a 4-5 levélpáros állapotig tart, amikor a hajtás csúcsán differenciálódik a tányérkezdemény, és eldől, hogy maximálisan hány darab levele lesz a napraforgónak. Ebben a fenológiai fázisban már azok a levelek növekszenek, amelyek majd a tányért táplálják. Ebben az időszakban kiemelt hangsúlyt kell fektetni a növény kondíciójára, hogy a számára jó feltételek között fejlődhessen, minél nagyobb termésmennyiséget produkálva. Ez azért is kiemelt jelentőségű, mert a napraforgó forrásoldalról korlátozott növény: a termés mennyiségét nem az befolyásolja, hogy hány virág képződik a tányéron, hanem az, hogy a tányér alatt lévő levelek milyen mértékben képesek ellátni a kaszatokat asszimilátákkal.

Egyszerű és olcsó módszerrel könnyedén ellenőrizhetjük a talajállapotot

A tavaszi-nyári NÖVÉNYSZEMLÉK során sem mehetünk el a termőtalajok pillanatnyi állapota mellett sem, ami jól mutatja az addig elvégzett talajművelés, szervesanyag-gazdálkodás, eszköz- és szerhasználat minőségét.

Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója a terület gyökérzónájában vizsgálta a felvehető főbb tápanyagok szintjét, valamint elemezte a művelési mélységben jellemző talajállapotokat. Ismertette továbbá, hogy a talaj állapota miként támogatja vagy akár gátolja a növény fejlődését.

talajvizsgálat

A művelési mélységet, a korábban elvégzett munka minőségét különféle szondákkal – akár egy egyszerű kézi szondával –, penetrométerrel könnyedén ellenőrizhetjük, amit a jelenlévők is kipróbálhattak. Ezekkel a módszerekkel tetten érhető az esetleges eketalp vagy tárcsatalp. A művelési mélységet az mutatja meg, hogy milyen mélyre tudjuk lenyomni a pálcát: ezt a részt képes ugyanis a növény gyökere is könnyedén bejárni. Ezek a vizsgálati módszerek egyszerűen elvégezhetők, érdemes tehát alkalmazni, mert hasznos információkhoz juthatunk általuk.

Másik vizsgálati módszer, hogy legalább a művelési mélységig kis gödröt ásunk, amivel ellenőrizhetjük a korábbi szervesanyag-menedzsment eredményét, hogy találunk-e ott szármaradványt. Amennyiben igen, akkor annak lebontását felgyorsíthatjuk cellulózbontó készítménnyel, amikor is a maradványban lévő tápanyag teljes egészében a növény rendelkezésére áll.

A szármaradvány jelentősége napjainkban még inkább felértékelődik, hiszen sok egyéb tápanyag mellett megtalálható benne az orosz-ukrán háború következményeként csak nehezen és drágán beszerezhető foszfor és kálium is, ráadásul minden egyes elem szerves kötésben, stabil állapotban. Ez nagyon gazdaságos megoldás, hiszen a szemtermés tápanyagtartalmán kívül minden mást visszaforgathatunk, többször használhatunk: természetesen csak megfelelő technológiával.

Tartsuk be az ötéves vetésforgót!

A NÖVÉNYSZEMLÉK alkalmával kiemelt figyelmet kapott az adott kultúra aktuális növény-egészségügyi állapota és az évjárati hatástól függő, potenciális károsítószervezetek megjelenése is.

Azok közül a kórokozók közül, amelyek a napraforgó fertőzésében elsődleges szerepet játszanak, előadásában Dr. Varga Zsolt, a Valcum Agro Kft. szakmai vezetője kiemelte a biotróf csoportból a rendezvény időszakában is hangsúlyos jelentőségű napraforgó-peronoszpórát, de a napraforgó rozsdára is felhívta a figyelmet.

E kultúrnövény esetében a másik kiemelt csoport a polifág kórokozók, amelyek a fenológia későbbi fázisában okozhatnak problémát.

talajszelvény
Talajszelvény segítségével jól kiértékelhető a talajállapot

A napraforgó növényvédelme során megemlítendő a fehérpenészes szár- és tányérrothadás és a szürkepenészes rothadás is, de a levél- és szárfoltosságban szerepet játszó diaport és szárfoltosságról és az alternáriás szárfoltosságról sem szabad megfeledkezni. Szintén meghatározó betegség a fómás vagy fekete szárfoltosság, amely a szár szöveteit és bélszövetét károsítja. A 2020-as rendkívül aszályos évben pedig a hamuszürke szárkorhadás okozott több régióban jelentős mértékű kártételt, ami több termesztett növényfajt (szója, repce, kukorica) is károsít. Ezért az ötéves vetésforgó betartása meghatározó agrotechnikai elem a hatékony védekezésben. A szabadföldön történő gyors diagnosztikát és az adott betegség tüneteinek gyors vizsgálatát egy praktikus diagnosztikai készlettel is elvégezhetjük. Ez nagy segítség a pontos diagnosztikában, de a kórokozók meghatározása és szaporítóképleteik alaposabb vizsgálata az esetek többségében laboratóriumi vizsgálatokat igényel. Ebben az esetben a Valcum Agro Kft. egy technológiai javaslattal nyújthat segítséget.

A határszemlén résztvevő szakemberek új információkkal gazdagon térhettek haza, és a megszerzett ismereteiket továbbadhatják gazdatársaiknak, őket is segítve a kihívások megválaszolásában.

Csomor Zsolt