fbpx

Termesztett szántóföldi és kertészeti kultúráink hőstressz és UV elleni védelme

Írta: Agrárágazat-2022/6. lapszám cikke - 2022 június 13. -Hirdetés

A tavaszi vetésű szántóföldi kultúrák, valamint a szőlő- és gyümölcsültetvények jelentősebb mértékben vannak kitéve a nyári aszályos időszaknak, a tartósan magas hőmérséklet okozta hőstressznek.

Az elmúlt évek tapasztalatai is azt mutatják, hogy a június-júliusi nagy melegek nagyobb csapadékhiánnyal párosulnak, valamint ebben az időszakban a magas UV-sugárzás okozta úgynevezett égési, perzseléses tünetek is megjelennek a növényeinken. A már szinte megszokottnak számító szélsőséges időjárás nagy károkat tud okozni a növénytermesztésben. Ezeket a károkat sajnos nem tudjuk teljes mértékben kivédeni, de a veszteségeket minimalizálni, csökkenteni tudjuk a növény immunrendszerének megerősítésével. Tudjuk azt, hogy az aszály és a csapadékhiányos időszak ellen a növény a kezdeti időszakban képes védekezni, még nem szenved visszafordíthatatlan károkat. Lecsökkenti a párologtatás mértékét a gázcserenyílások teljes vagy részleges bezárásával. Ha ez az időszak tartós, akkor észrevesszük, hogy a növényeink lankadnak, hervadnak. Azonban az aszály mellé a magas hőmérséklet is párosul, amely úgynevezett hőstresszt okoz a növénynek.

A felmelegedés veszélyének elkerülése érdekében a növény kénytelen párologtatni. Ezt addig tudja megtenni, amíg elegendő vízmennyiség áll a rendelkezésére. Azonban a csapadékhiányos időszakban a vízmegtartás az elsődleges szempont a növények számára, ezért a párologtatással együtt járó hűtő hatás megszűnik, lelassul a növény anyagcseréje, a tápanyagszállítás, valamint a fotoszintézis folyamatai. A szervesanyag-előállítás megszűnik, aminek következménye a termésveszteség vagy akár a növény kipusztulása. Erre megoldás lehet például az öntözés, de a hazai növénytermesztők nagy része nem öntözhető területen gazdálkodik, nincsenek meg a megfelelő körülmények az öntözés kialakításához. Ezért olyan megoldásokat kell keresni, amikkel a növény élettartamát tudjuk fenntartani, az immunrendszerét erősítjük, és olyan készítményekkel kezeljük, melyekkel a hőstressz és UV-sugárzás okozta károkat mérsékelni tudjuk. Erre kínál megoldást az Alphaplant két terméke is.

A HumicQuattro kísérletek folyamán bizonyította, hogy magas viszkozitása eredményeként jól megtapad a leveleken, és az így képzett réteg az UV-sugarakkal szemben védelmet nyújt a növény számára. Ez a réteg visszaveri az UV-sugarakat, aminek eredménye, hogy a levél felülete sem melegszik fel olyan mértékben, ezáltal a fotoszintézis folyamatait sem gátolja, nem áll le a szervesanyagképzés, így azért a hozamunk sem fog drasztikusan lecsökkeni. A HumicQuattro mindamellett, hogy védőréteget képez a növényen, magas huminsav-, aminosav-tartalommal bír, illetve kelatizált mikroelemeket tartalmaz. A növény levélfelületén keresztül azonnal képes felvenni és hasznosítani a tápelemeket, így a kultúrát a kritikus időszakban támogatni tudjuk a tápanyagfelvételben, ezáltal erre kevesebb energiát kell fordítania a növénynek. A huminsavak, fulvosavak elősegítik a tápanyag gyorsabb hasznosulását is. A tápelemekkel együttesen indirekt módon erősítik a növény immunrendszerét, növelik a gyökértömeget, valamint javítják a gyökér regenerálódó képességét. A nem megfelelő talaj-pH-érték mellett bizonyos tápelemek felvétele akadályozott a talajból, a fulvosavak hasznosulását, beépülését azonban a pH nem befolyásolja. A huminsavak, aminosavak serkentik a gyökérképződést, ezáltal nagyobb felületen tudja a növényünk a talajból a vizet, illetve a tápanyagokat felvenni.

A HumicQuattro mellett kiemelném a Zöldpajzs növénykondicionálónkat is, melynek jelentősége a magas mikro- és makroelem-tartalmában rejlik. Mindamellett, hogy magas nitrogén-, foszfor-, káliumtartalommal rendelkezik, tartalmaz magnéziumot, ként, cinket, bórt mangánt és rezet és természetesen kelátképzőt is. A Zöldpajzs egy immunerősítő készítmény, melynek alkalmazásával a növények kevésbé lesznek fogékonyak a betegségekre, a szer a regenerálódóképességüket javítja. A két terméket kombinációban vagy önmagukban is kijuttathatjuk, segítve a növények aszálytűrő képességét, valamint fokozhatjuk a hőstressz, illetve az UV-sugarakkal szembeni ellenálló képességüket. Támogatjuk a növény élettani folyamatainak fenntartását, ezáltal a stresszes időszak átvészelését.

Hornich Ilona
Alphaplant, növényorvos
www.alphaplant.hu