Az Axiál Kft. átadta Dombóváron az új telephelyét

Dombóváron az Axiál Kft. új telephelyének megnyitóján, Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár is részt vett, és nyitóbeszédében – többek között – hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaságnak szüksége van erős és fejlett mezőgépiparra, amely képes a hazai követelményeknek megfelelően fejleszteni, és rugalmasan kezelni a kis- és nagyüzemek gépesítési igényeit is.

Tíz év alatt a magyar agrárium képviselői 770 milliárd forint értékben vásároltak és helyeztek üzembe új technikát, amely nagyrészt minőségi cseréket és a gépi kapacitások növekedését eredményezte. A vidékfejlesztési támogatások a mezőgazdaság technológiai megújítását, a termelők gép- és technológiai beszerzéseit teszik lehetővé.

A mezőgépipar fejlesztése a munkahelymegőrzés és bővítés szempontjából is illeszkedik a kormány programjába, mert a több, tradicionális szakmának helyet adó üzemek helyben, a vidéki lakosságnak biztosítanak megélhetést – emlékeztetett az államtitkár.

Az 2011-es Axiál Szakmai Napokon jelentette be az Axiál Kft. vezetősége, hogy egy, a 2012-es év végéig lezáruló, másfél milliárd forintos fejlesztési terv keretein belül megnyitja 15. telephelyét Békéscsabán, emellett pedig fejleszti a már meglévő telephelyeket. Dombóváron a körülmények sem a vásárlók méltó kiszolgálására, sem pedig a mai korszerű mezőgazdasági gépek megfelelő színvonalú, gyorsaságú és hatékonyságú szervizelésére nem voltak megfelelők. A cég teljesen új zöldmezős beruházásba kezdett 2011 tavaszán. Az alapkőletétel 2011. május 12-én történt meg, a telephely műszaki átadása pedig november 30-án zárult le. Korszerűbb és tágasabb szervizműhelyt építettek. Az elmúlt két évtized során szerzett tapasztalatok alapján szükséges volt a régióban is egy ilyen szervizműhely felépítése, hiszen az látható, hogy a hazai mezőgazdasági vállalkozások fokozatosan leépítették javító kapacitásukat, viszont az új modern technológiákkal felszerelt gépeiket csak korszerű műszerekkel ellátott, megfelelő pormentes környezetet jelentő szakműhelyekben lehet kockázatmentesen javítani.

A telephely összesen 23678 m2-en fekszik, a régi bolttal szemben várja az új és régi partnereket Dombóváron a Gagarin utcában. Az új szervizműhely alapterülete összesen 466 m2, a különálló alkatrészraktár, az üzlet, és a vele egybeépített irodahelyiségek alapterülete 851 m2, mindez a földszinti és emeleti helyiségekkel együtt, a portaépület alapterülete pedig 10 m2. A térköveket 4600 m2-en fektették le.

AXIÁL