fbpx

SZÁRÍTÓTECHNOLÓGIA GENERÁLKIVITELEZÉSE A BERUHÁZÓ SZEMÉVEL: Aktuális támogatási lehetőségek

Írta: Szerkesztőség - 2012 február 03.

Szakcikksorozatunk szakmai felépítését megszakítva a tervezési fázist megelőzően, most aktuális pályázati, finanszírozási lehetőségekről számolunk be, mint az egyik legfontosabb és legmeghatározóbb feltétel.

Idei évben többnyire véget ér az EMVA a növénytermesztés létesítményeinek korszerűsítéséhez nyújtott támogatásokhoz kapcsolódó beruházások megvalósítása, azokkal összefüggő pályázati pénzek lehívása, elszámolása.

Hivatkozással múlt havi cikkünkre, miszerint a meglévő környezetet terhelő, elavult szárítótechnológiák nagy része a fenti program keretében nem kerültek kiváltásra.

Több zöldmezős beruházást megvalósítani, mezőgazdasági vállalkozók, cégek nem tudtak, ezért új szárítóépítéssel kapcsolatos pályázati lehetőség jelent meg a magyar piacon, melyről az alábbiakban részletesen beszámolunk.

KÉZKER KFT. ORSZÁGOS REFERENCIAÜZEMI HÁLÓZATI PROGRAMJÁBAN VALÓ RÉSZVÉTEL TÁMOGATÁSÁNAK ÁLTALÁNOS FELTÉTELEI

REFÜ-I

 

TÁMOGATÁS HÁTTERE, CÉLJAI

Támogatás háttere

A Kézker Kft. korszerű, minden igényt kielégítő mezőgazdasági technológiák magyarországi telepítésének támogatását tűzte ki célul.

Pályázatunkkal szeretnénk megalapozni Magyarországon az Alvan Blanch és a Neuero szárítók, Westrup tisztítók, Symaga silók, Prónay típusú kiszolgáló technológiák komplett megvalósításának ösztönzését az általunk nyújtott vissza nem térítendő támogatással.

A Kézker Kft. a szárító, tisztító technológiák vonatkozásában külföldi beszállítói kapcsolatainak köszönhetően, míg többek között a kiszolgáló technológiák, láncos szállítók, serleges felvonók, surrantócsövek tekintetében belföldi gyártással tud versenyképes árat biztosítani.

Támogatást nyújt és a kivitelezés megvalósulásával referenciaüzemi státusz elérését biztosítja a beruházó számára.

A nyertes pályázók részesülnek mindazon előnyökben, amelyeket a Kézker Kft. generál kivitelezésével megvalósuló technológiai beruházásnak, a Kézker Kft. pénzügyi stabilitásának, az általa nyújtott vissza nem térítendő támogatásnak köszönhetően és a kivitelezés befejezésével az új technológia alkalmazásával, a referenciaüzemi státusz elérésével kapnak meg.

 

Támogatás céljai

  • Országos Referenciaüzemi Hálózati Programban való részvétel támogatása, Országos Referenciaüzemi Hálózat kiépítése
  • Kézker Kft. által gyártott, forgalmazott új szárító, tisztító, kiszolgáló technológia telepítése, régi technológia korszerűbb, új technológiával való felváltása
  • Kézker Kft. által gyártott, forgalmazott szárító, tisztító, kiszolgáló technológia telepítésével a környezet és levegővédelem előírásainak betartása
  • A növénytermesztés technológiai korszerűsítésével, új terményszárítók és tisztítók telepítésével, régi létesítmények új technológiával való felváltásával a beruházót terhelő üzemelési és egyéb költségek jelentős mértékű csökkentése

 

TÁMOGATÁS JELLEGE

A Kézker Kft., mint a pályázat kiírója vissza nem térítendő támogatást nyújt a Kézker Kft. által gyártott és forgalmazott szárítóberendezések, tisztítógépek, serleges felvonók, láncos és hevederes szállítók, silók és egyéb technológiai egységek, gépek beszerzésére.

A Kézker Kft. a referenciaüzem generál kivitelezését vállalja a tervezéstől a technológiai beruházás átadásáig, azonban a támogatás körén kívül esnek a tervezési, építési, szerelési, gépszállítási, beüzemelési, gépekkel kapcsolatos egyedi kivitelezési megoldásokkal összefüggő és egyéb költségek.

 

TÁMOGATÁS IGÉNYBEVÉTELÉRE JOGOSULTAK KÖRE

  • A pályázatban való részvétel előfeltétele a Kézker Kft. honlapján vagy a közzétett formanyomtatványon történő papír alapú, díjmentes regisztráció. A regisztrációra folyamatosan lehetőség van
  • A regisztráció és a pályázati felhívás hivatalos megjelenését követően a pályázóregisztrációs számot kap, amelyet követően e regisztrációs számra hivatkozva a pályázó kifejezett kérelmére a pályázati dokumentumcsomag részére megküldésre kerül. A pályázati csomag egyik fontos eleme a géplista, amellyel kapcsolatos nyilatkozatot a pályázónak a beruházás tervezett helyszíni adottságainak figyelembevételével a pályázó általi kiválasztását követően előzetesen a Kézker Kft. részére megküldeni szükséges (e-mail:[email protected], vagy fax szám: 06-42-311-028 vagy postai úton), annak érdekében, hogy pályázó visszaigazolást kapjon az általa választott gépek, technológiák szakmai tartalmának megfelelőségéről, megvalósíthatóságáról. A gépek kiválasztásában szakmai segítséget nyújtunk, személyes egyeztetés lehetőségét a pályázók részére biztosítjuk, a legmegfelelőbb technológia kiválasztása érdekében

 

A Kézker Kft. által történt pozitív visszaigazolást követően a komplett pályázati dokumentumokat szükséges hiánymentesen kitölteni, majd postai úton vagy személyesen a megadott határidőig megküldeni.

  • A pályázatban azon mezőgazdasági egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság vehet részt, akinek éves árbevételének (2009. 2010. év tényadatai, 2011. év tervadatai alapján) 51 %-át igazoltan mezőgazdasági szolgáltatás vagy termelés teszi ki és legalább 3 éve folyamatosan működőképes, fő tevékenységét folytatja, továbbá a beruházást Magyarország területén kívánja megvalósítani.
  • A pályázó tulajdonában vagy bizonyos %-ban tulajdonában, vagy tartós, legalább 5 éves használatában van minimum 150 hektár szántó művelési ágban nyilvántartott ingatlan (6 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap, hozzájárulás csatolása), bérlése esetén 6 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap és a bérleti szerződés másolatát, hozzájáruló nyilatkozatot csatolni szükséges.

A telepíteni kívánt beruházás megvalósítási helyszíne pályázó saját tulajdonát képezi, vagy bizonyos tulajdoni hányada a pályázóé, a tulajdonostárs(ak) hozzájárulása szükséges a projekt fenti ingatlanon történő megvalósításához és azt követő legalább 5 évig tartó működtetéséhez valamint 6 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap csatolása szükséges.

Amennyiben a beruházás megvalósítási helyszínének használatát a pályázó bérleti szerződés keretében folytatja, 6 hónapnál nem régebbi tulajdoni lap és bérleti szerződés másolata, továbbá a bérbeadó hozzájárulása szükséges a projekt fenti ingatlanon történő megvalósításához és azt követő legalább 5 évig tartó működtetéséhez.

  • Az összberuházás viszonylatában minimum 30 %-os mértékű önerővel rendelkezik készpénzben, a fennmaradó rész vonatkozásában (legkésőbb a szerződés megkötése napjáig) bankgaranciát vagy egyéb fedezetet biztosít.
  • A pályázó ellen felszámolási vagy csődeljárás, végelszámolás nincs folyamatban, lejárt adótartozása, hiteltartozás nincs, BAR listán nem szerepel.

 

TÁMOGATÁS MÉRTÉKE

A Kézker Kft. által meghatározott támogatási keretösszeg összesen 150.000.000 forint, amely a referenciaüzemi program sikeres megvalósítása érdekében elkülönítésre került.

A nyertes pályázó a meghatározott szárító, tisztító, egyéb technológiai gépek beszerzési árából 20% mértékű, legfeljebb 20.000.000 forint összegű vissza nem térítendő árengedményt nyújt, a pályázó a tervezett beruházáshoz kapcsolódó gépeket támogatott áron szerezheti be.

A Kézker Kft. a pályázat keretében megvásárolt és támogatott gépekre 24 hónap garanciát vállal.

A meghatározott gépek kapcsán a pályázó által vállalt minimum beruházási összeg 15.000.000 forint kell legyen.

 

PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA

A pályázat benyújtására 2012. január 05. és 2012. február 15. napja között van lehetőség.

A pályázatok elbírálásának határideje 2012. február 29. A nyertes pályázókkal való szerződéskötés időpontja az elbírálást követő 30 napon belül.

 

 BENYÚJTOTT PÁLYÁZATOK ELBÍRÁLÁSI SZEMPONTJAI

A Kézker Kft. a benyújtási határidő alatt folyamatosan, érkezési sorrend alapján bírálja el a pályázatokat.

Az értékelés szempontja a támogatás valamennyi igénybevételi, jogosultsági feltételeinek való megfelelés és az előírt adatlapok, mellékletek, nyilatkozatok hiánymentes kitöltése és becsatolása.

A pályázatok benyújtására rendelkezésre álló idő alatt a hamarabb benyújtott pályázatok szerinti sorrendben történik a bírálat, a rendelkezésre álló keretösszeg kimerítése után a pályázatok automatikusan elutasításra kerülnek, azzal hogy, a nyertes pályázókkal való szerződéskötés bármi okkal történő meghiúsulása esetén a rangsorban következő pályázó felé haladéktalanul megkereséssel leszünk.

A bírálatnál előnyt jelent, amennyiben a pályázó komplett szárító-tisztító technológiai beruházást tervez megvalósítani, amely beruházás gépészeti részének összértéke meghaladja az 50 000 000 forintot és a komplett beruházás a Kézker Kft. generál kivitelezésével valósul meg.

A Kézker Kft. elsődleges célja komplett szárítótechnológiai beruházás generál kivitelezése pályázó számára, azonban a támogatás elnyerése indokolt esetben, a Kézker Kft-vel való megállapodást követően biztosított azon beruházók számára is, akik a gépészeti részek beszerzésén túli valamennyi építészeti és egyéb feladat megvalósításához külső megbízottat vesznek igénybe

 

EGYÉB INFORMÁCIÓK

Pályázóknak a pályázatban való részvétele során pályázati díjat nem kell fizetni.

A projekt fizikai befejezésének és a projekt megvalósításának végső határideje 2012. december 31.

A részletes pályázati felhívást várhatóan december 6-át követően – a visszaigazolt regisztráció után, írásos kérelem alapján – küldjük meg a pályázat iránt érdeklődőknek.

A technológiai beruházás sikeres megvalósítása érdekében a személyes egyeztetés, külső finanszírozóval való kapcsolatfelvétel lehetőségét igény esetén biztosítjuk.

 

Bódi Szabolcs

Kézker Kft.