Fazekas: a jó minőségű élelmiszerek előállításához korszerű technológia is kell

Írta: - 2014 október 17.

A jó minőségű élelmiszerek előállításának egyik feltétele a korszerű technológia alkalmazása – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Tóalmáson a Húscsarnok Kft. új csomagolóüzemének avatásán pénteken.

Az élelmiszeripar feladatának nevezte a miniszter az adalékanyagoktól, kétes eredetű fűszerektől mentes hazai élelmiszerek arányának növelését az EU piacain. Megjegyezte, hogy az ilyen termékek eredetiségének védelmében még vannak elmaradások, és felhívta a figyelmet a hamisítások kiszűrésére. Czerván György, a minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára felidézte, hogy a következő években a kis és közepes élelmiszer feldolgozó vállalkozások fejlesztésére az EU 2020-ig hozzávetőleg 300 milliárd forintos pályázati forrást nyit meg. Hozzátette, hogy az összeg növekedhet a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) elkülönített keret egy részének átcsoportosításával. Kurunczi János, a Húscsarnok Kft. tulajdonosa, igazgatója beszámolt róla, hogy az új csomagolóüzemet 300 millió forintból építették meg. A 20 éve alapított üzem hetente 25 tonna terméket, szarvas kolbászokat, füstölt, pácolt készítményeket állít elő, és 60 embernek ad munkát. Az interneten elérhető beszámoló szerint a Kft. tavalyi árbevétele megközelítette az 1,5 milliárd forintot, az üzemi tevékenység eredménye 228 millió forint felett volt, az adózott nyereség pedig 12 millió forintot tett ki.

MTI 2014. október 17.