fbpx

A fűszerek számomra sokkal többet jelentenek, mint megélhetést

Írta: Agrárágazat-2022/12. lapszám cikke - 2022 december 01.

Nagy Zsófia gyermekkora óta kötődik a természethez, a szülei ráckevei nyaralójának környékén szívesen leste távcsővel a különféle állatokat. Habár a jövőjét nem az agráriumban kereste, most mégis ő A Fűszeres Lány, akinek munkásságát már eddig is több díjjal ismerték el.

Nagy Zsófia, A Fűszeres Lány

Minden a felvételi lap „rosszul” sikerült kitöltésével kezdődött

Kalandos út vezette Nagy Zsófiát a fűszertermesztésig, illetve hogy a saját maga által megtermesztett alapanyagokból készítsen fűszerkeveréket. De vajon mit gondolt gyermekkorában: mi lesz, ha nagy lesz?

– Olyan kreatív gyermek voltam, aki minden évben mással akart foglalkozni felnőttkorában. Szerettem énekelni, rajzolni. Rajzszakkörökre jártam, és a gimnazista éveim alatt helyezéseket is értem el rajzversenyeken. Érettségi után egy évig rajzszakkörökre jártam, és jelentkeztem a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, grafikai szakra. Az első rostán átjutottam, a második fordulóra viszont már el sem mentem. Egy évnyi rajzolás után úgy éreztem, képtelen lennék egész életemben ezzel a számomra monoton munkával foglalkozni.

Ezt követően egészen más pályára lépett, és kertészmérnökként végzett. Ennek mi a története?

– Édesanyámmal azon tanakodtunk, merre tovább. Mivel mindig is vonzott a természet, arra gondoltunk, a kertépítő szakma jó lenne számomra – természetközeli, nem monoton, így erre a szakra jelentkeztem. A meglepetés csak akkor ért, amikor megkaptam a Corvinus Egyetemről az smsértesítést, hogy felvételt nyertem kertészmérnök szakra. Nos, ekkor derült ki számomra, hogy véletlenül nem jól töltöttem ki a felvételi lapot. Mégis úgy döntöttem, hogy elkezdem ott a tanulmányaimat, azt követően pedig mesterképzés keretében a kertépítő szakot, aminek érdekében tíz plusz vizsgát tettem le. Ezt a lehetőséget viszont közben megszüntették. Ebben az időben kellett szakirányt választanom. A gyógynövényre esett a választásom, amit nem bántam meg. Nagyon megszerettem ezt a területet, egyre inkább láttam benne lehetőséget. Nem is akartam már mesterképzésre jelentkezni.

Hiánypótló fűszernövényt kerestem

Hogyan tovább az egyetemi évek után? Milyen irányba vitte az útja?

– Már az államvizsga letételének évében, 2014-ben beadtam egy fiatal gazda pályázatot gyógynövénytermesztésre, amit 2015-ben el is nyertem. Isaszegen vásároltam egy szántót, és országszerte az általam ismert összes fűszerrel, gyógynövényekkel foglalkozó vállalkozást felkerestem, hogy kideríthessem, melyik az a gyógy- vagy fűszernövény, amelyre hazánkban ugyan mutatkozhat kereslet, viszont nincs belőle kínálat. Így esett a választásom a francia tárkonyra, amely aromában lényegesen gazdagabb a hazánkban ismert orosz tárkonynál. A termesztése és szaporítása viszont sokkal nehezebb, ugyanis magról nem, csak vegetatív módon, tőosztással, dugványozással szaporítható.

A tanulmányai után szinte azonnal vállalkozásba fogott. Nem tartotta ezt túl bátor lépésnek?

– Azzal már az egyetemi évek alatt is tisztában voltam, hogy nem szeretnék másoktól függeni, inkább vállalkozóként keresem a jövőmet. Azért tettem meg bátran ezt a lépést, mert a felsőfokú tanulmányaim alatt folyamatosan dolgoztam szüleim mezőgazdasági vállalkozásában, akik takarmány-előállítással, valamint törzslúdtartással és lúd-előneveléssel foglalkoztak. A néhány év alatt nagyon sokat tanultam egy vállalkozás működéséről, viszont növénytermesztési tapasztalatot nem szereztem.

Szóval, Isaszegen szántót vásárolt, majd betelepítette francia tárkonnyal: mekkora területen?

– Először csak 300 m2 területre találtam szaporítóanyagot, és ezután el is hanyagoltam kicsit a vállalkozásomat, mivel édesapám 2015-ben sajnos váratlanul meghalt. Cégei nagy adósságokat halmoztak fel, amit bő két év alatt tudtunk rendezni. Akkor a vállalkozásomért annyit tehettem csupán, hogy folyamatosan szaporítottam a tárkonyt, és bő két év alatt betelepíthettem a 2 hektár területet.

A piacozás kiváló lehetőséget teremtett a vásárlói visszajelzések begyűjtéséhez

2 hektárnyi tárkony nem csekély mennyiség, hol, milyen formában értékesítette?

– 2018-tól foglalkozhattam intenzívebben a vállalkozásommal, amikor is nagy elhatározásra jutottam. Elváltam a férjemtől, Isaszegre költöztem, elkezdtem forgalmazni saját termékeimet, majd egy év múlva hozzáfogtam felújítani a ráckevei Duna-ág partján lévő családi nyaralót, valamint művelésbe vonni az ottani 1000 m2-es kertet. És akkor kezdtem el azon is gondolkozni, hogyan tegyem pénzzé a rengeteg tárkonyt. Hamar ráébredtem, hogy kistermelőként nem versenyezhetek az importfűszer-árakkal.

A kiskertben akkor már volt néhány fűszernövényem, például oregánó, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, majoránna, továbbá paradicsom is. Vásároltam befőttesüvegeket, szerkesztettem rájuk címkéket, és a termékeimmel kimentem a piacra. Eleinte 6-7-féle fűszert és négyféle, saját magam által összeállított fűszerkeveréket árultam üvegekben. Közben folyamatosan telepítettem újabb fajokat, így már 30-40-féle fűszernövény található meg a kertben, amelyeket kezdetektől növényvédő szer felhasználása nélkül termesztek. Ahogy telt az idő, mindinkább azt tapasztaltam, hogy a fűszerekhez képest lényegesen nagyobb igény mutatkozik a keverékekre. Ezért sokkal nagyobb hangsúlyt fektettem a fűszerkeverékekre, fűszersókra, később pedig már a pesztókat is árultam.

Képek forrása: Bagosi Dávid

Izgalmas, lassan építkezős időszak volt az sok-sok piacozással, ami nagyszerű színteret biztosított a vásárlói visszajelzések begyűjtéséhez, és a személyes kapcsolatok kialakításához. Minél több tapasztalatot és pozitív visszajelzést szerzek, annál magabiztosabb vagyok, és annál jobban érzem hivatásomnak mindezt.

A pesztó ötlete hogyan jutott eszébe?

– A piacon azt tapasztaltam, hogy sok árus lényegesen gyorsabban pörgő termékeket visz ki, miközben az én fűszereim és fűszerkeverékeim lassan fogynak el a háztartásokban. Ekkor jött a pesztó ötlete, amit hamar elfogyasztanak, és az alapanyagát, a bazsalikomot rendkívül egyszerű termeszteni. Abban az időben próbálkoztam még fűszerolajokkal és konfitált fokhagymával is.

Jelenleg is a piacon értékesíti termékeit?

– Nem, az az időszak már a múlté. Nagyon ritkán még kijárok, de a termékeim legjelentősebb részét a webáruházamon és viszonteladókon keresztül értékesítem.

Zsófia a kezdetekben piacokon árulta termékeit, ma már csak ritkán jár ki

Hangulatfüggő is, hogy éppen melyik fűszer a nagy kedvenc

Említette, hogy közel 40-féle fűszert termeszt. Ezek közül melyik a legkedvesebb, ha szabad ilyet kérdezni A Fűszeres Lánytól?

– Nagy kedvencem az indiai citromfű (citromnád), amelynek íze nagyon citromos, rendkívül népszerű az ázsiai konyhában. A másik kedvencem a görögszéna, ami a lucernához hasonlít, és igen különleges ízű. Sokféle, mintegy 15 különböző menta is megtalálható a kertünkben. De az ajakos fűszerek (bazsalikom, rozmaring, oregánó stb.) közül is mindet nagyon szeretem. Tulajdonképpen változó, hogy éppen melyik a nagy kedvencem. Úgy gondolom, ez függ évszaktól, valamint az aktuális kedvemtől is. Tavaly saját kedvtelésre csilipaprika termesztésébe is kezdtünk, és ma már hat fajtát nevelünk, 15 m2 területen. Idén pedig egy babérfám is lett, amit szintén nagyon szeretek.

Több próbafőzés és kóstolás után kerül piacra egy-egy fűszerkeverék

Hogyan alkot meg egy-egy fűszerkeveréket?

– Első néhány fűszerkeverékemnél adott konyhákra – például magyaros, olasz, görög, provence-i, mexikói vagy éppen a BBQ – mentem rá. Beleástam magam a témába, és próbáltam olyan ízvilágot kihozni a fűszerkeverékekből, amely egyrészt autentikus, másrészt a saját ízlésemet is magában hordozza. És ez így be is jött!
Később, amikor már magabiztosabbá váltam, saját kútfőből kezdtem kísérletezni. Ma már úgy zajlik a folyamat, hogy először a fejemben áll össze, hogy mely fűszerek férnének meg jól egymás mellett. Az így megalkotott keverékkel főzök, miközben beállítom az arányokat. Ezt még több próbafőzés és finomítgatás követi, és végül elkészül az új termék.

Vásároltam egy könyvet is, amely részletesen leírja a fűszerek hatóanyagait, valamint azt, hogy mely fűszer melyiket „erősíti”, és hozzák ki még inkább egymás ízeit. A könyv hatóanyag szerint is csoportosítja a fűszereket. Eleinte sokat forgattam ezt a szakirodalmat, az utóbbi időben viszont olyan is volt, hogy elkészítettem egy ízvilágot – például a bölcsek porát 13-féle fűszer felhasználásával –, és csak a végén ellenőriztem le: mint kiderült, mindent a könyv szerint cselekedtem.
Nagyon fontos számomra, hogy folyamatosan képezzem magam, hazai és külföldi forrásokból is. Minél többet olvasok, tanulok a fűszerekről – gasztronómiai és termesztéstechnológiai szempontból is –, egyre inkább úgy érzem, hogy nem tudok eleget. Számtalan fűszer lelhető fel ugyanis szerte a világban, közülük sokat hazánkban nem vagy csak kevéssé ismerünk.

Az elkészített fűszerkeverékek receptúráján később változtat?

– Jellemzően nem. Néha eszembe jutott ugyan, de a vásárlóim így szeretik, így szokták meg. Inkább csak a csili dózisán változtatok, az éppen felhasznált paprika erősségének függvényében.

Így lettem én A Fűszeres Lány

Munkájának melyik része áll legközelebb a szívéhez?

– Nagyon szeretem a termesztést, hogy a kezdetektől nevelem a növényeket. A betakarítást, a leszárítást és a termék-előállítást is. Az értékesítés is rengeteg energiát ad azzal, hogy sok vásárló még arra is veszi a fáradtságot, hogy pozitív visszajelzéseket küld: az ilyen pillanatok a szívemet is melengetik. A munkám így komplex, tulajdonképpen nem tudnék ezek közül egyet kiemelni. Az egész folyamat szuper!

A sok pozitív visszajelzést igyekszem meghálálni nemcsak a weboldalammal, de három különböző bloggal (Főzzünk együtt!, Termessz Te is!, Fűszer Kisokos) is. A Facebook-csoportomban pedig a vásárlók a termékeimmel készült recepteket tölthetnek fel. Nyaranta workshopokat szervezek havi 2-4 alkalommal, ahol a 10-12 résztvevővel végigjárjuk a kertet, játszunk fűszertalálóst, és pesztót is készítünk.

Képek forrása: Bagosi Dávid

Jelentkeztem a Corteva Agriscience TalentA programjába, ahol a workshopom és az ismeretterjesztő fűszereskertem életre hívása volt a mikroprojektem, mert úgy éreztem, hogy ezekkel is szeretnék valamit átadni az embereknek a munkámból, annak szépségéből. Nekem nagyon nehéz volt a kezdet ezen az úton, és bízom benne, hogy sokak számára nyújthatok segítséget az induláshoz. Egyre több háziasszony szeretne saját kertet, ahol egészséges élelmiszert állíthat elő a családja számára, vagy éppen önellátásban gondolkodnak. Úgy gondoltam, ha már kijártam ezt az utat, akkor miért ne segítenék másoknak. Olyan is jelentkezett már a workshopomra, aki vállalkozásba akart kezdeni.

Talán sokkal hamarabb kellett volna kérdeznem: miért épp Fűszeres Lány?

– Amikor piacra kezdtem járni, hirtelen nagyon sok embert ismertem meg, és a gyenge névmemóriám miatt képtelen voltam mindegyikük nevét megjegyezni. Így elneveztem őket például Szörpös Néninek, Kenyeres Bácsinak vagy például Zöldséges Srácnak. Úgy gondoltam, én sem maradhatok ki a sorból, így lettem A Fűszeres Lány.

Ez a díj megerősített abban, hogy jó úton haladok

A mindössze néhány év vállalkozással töltött idő alatt a rengeteg pozitív vásárlói visszajelzés mellett Zsófia munkásságát több díjjal ismerték el. 2020 elején neki ítélték a Femcafe.hu Inspiráló Nők Díját a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény kategóriában. A Forbes magazin pedig interjút készített vele, amiről azóta álmodott, hogy elkezdte a vállalkozását.

A korábban már szóba jött TalentA-ban nemcsak részt vett, de elnyerte annak első helyezését. Egy kicsit mutassa be kérem ezt a programot!

– A Corteva Agriscience többlépcsős TalentA programjának elsődleges célja az agráriumban dolgozó nők fejlődésének támogatása. A komplex képzési program keretén belül a vállalat széles körű szakmai, oktatási és pénzügyi lehetőséget biztosít a résztvevők számára. A közel féléves, többlépcsős program keretén belül 17-alkalmas online képzésen, majd 2022 tavaszán egy mikroprojektversenyen vehettem részt a többiekkel együtt. És igen, nekem ítélték az első helyezést, és a díjazás segítségével megvalósítottam az ismeretterjesztő fűszeres kertet és a workshopot.

Hogyan élte meg ezt az elismerést?

– Természetesen nagyon örültem neki, egyben meg is lepődtem, hiszen sokan indultak jó projekttel. Számomra azonban a TalentA-val kapcsolatban a legfontosabb és leginkább megnyerő, hogy létezik egy világszínvonalú vállalat, amely szívügyének tekinti az agráriumban dolgozó nők felkarolását. Ez az, ami számomra még mindig szinte hihetetlen, és rendkívül jóleső érzéssel tölt el. Annál is inkább, mert sokáig éreztem magam nőként egyedül az agráriumban. Nem igazán találkoztam magamhoz hasonlókkal, akik szintén nulláról kezdték a vállalkozásukat. A programnak köszönhetően viszont igen. Engem inkább maga a program ragadott meg, de természetesen az elismerés is jól esett. Ez a díj megerősítés számomra, hogy jó úton haladok, ráadásul még több önbizalmat adott.

Így kerek a világ

A beszélgetésünk során a vállalkozásáról egy ideig kizárólag egyes számban beszélt. Majd elérkeztünk a 2020-as időszak környékére, amikor is többször többes számra váltott…

– Párommal, Dáviddal akkoriban ismerkedtünk meg. Az első két év nehéz volt, mert ritkán találkozhattunk, de a ráckevei kertben mind több részt vállalt a munkából. Gyógyszerészként dolgozott, amivel szeretett volna felhagyni, miközben én nem találtam olyan dolgozót, akinek a munkájára hosszú távon számíthattam, és meg is bízhattam benne.
Mivel a vállalkozásom eljutott arra a szintre, hogy két embert is eltart, úgy döntöttünk, hogy közösen folytatjuk tovább: Dávid felmondott, idén szeptemberben a ráckevei nyaralóban megkezdtük közös életünket, és azóta együtt visszük a vállalkozást: A Fűszeres Lány és a Fűszeres Srác. Így most minden nagyon jó, és végre azt is érezzük, hogy hamarosan talán szabadidőnk is lesz.

Zsófia párja, Dávid is csatlakozott a vállalkozáshoz

Terv pedig még bőven akad…

Igazán kedves történet. Így, már közösen, milyen, a vállalkozással kapcsolatos jövőbeli terveik vannak?

– A kertünk jelenleg is bővítés alatt áll, azt szeretnénk befejezni, jövőre pedig eddig még nem termesztett növényekkel szeretnénk bővíteni. Ilyen a gyömbér, a kurkuma, a sáfrány, a szecsuáni- és a rózsabors. Úgy gondolom, hogy itt, a Duna-ág mellett lévő part menti mikroklímának köszönhetően kiválóan érezhetik magukat az ázsiai növények. A fajok számát később is folyamatosan szeretnénk növelni. A jövőben saját szárítót is tervezünk vásárolni, ugyanis a Duna melletti párás levegő miatt nehézkes a szárítás, csupán nyáron körülbelül másfél hónap alkalmas erre a munkára. Jelenleg az üzemünk, a raktárunk és a csomagolórész is a házon belül található. Kicsit távolabbi terv, de a környékben szeretnénk vásárolni egy másik nyaralót, amit a vállalkozás számára hasznosíthatunk.

Fűszernövényekkel foglalkozni az egyik legkreatívabb és legizgalmasabb dolog a világon szerintem. Imádom a munkámat.

A Corteva Agriscience TalentA programjáról bővebben a MezőHír decemberi számában olvashatnak.

Csomor Zsolt