fbpx

Kiöntik a terményt, zuhanó gabonaárak, növekvő készletek

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 15.

Tovább zuhannak a gabonaárak, nagy a baj az oroszoknál is, a lengyel-ukrán határon egyenesen a földre öntik az import terményt.

kalászos gabona
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Tovább esik a búza ára is

A hét elején tovább csökkentek a gabonaárak. Ez különösen aggasztó azután, hogy például a búza – mint megírtuk – évtizedes negatív rekordot készül dönteni: 2015 óta nem volt ilyen alacsony az ára.

Múlt pénteken kezdetben technikai fellendülés volt a búza esetében az Atlanti-óceán mindkét partján. Az Agritel elemzői szerint a búza ára gyorsan esik egy olyan piacon, amelyet továbbra is az európai kereslet hiánya és a hatalmas orosz árverseny nehezít. Elemzők szerint ugyanis nemzetközi szinten továbbra is a fekete-tengeri búza uralja a kereskedelmet. Az ukrán búza és kukorica által támasztott nyomás az európai importpiacokon is masszívan érezhető. A búza ára hétfőn ismét csökkent, de a nap folyamán korlátozni tudták veszteségeit.

Lassú az export, nőnek a készletek

A pangó piac egy további következménye, hogy az oroszországi búzakészletek új rekordot értek el január 1-jén a SovEcon elemzése szerint. Novembertől februárig Oroszország csak 10,4 millió tonna búzát exportált, szemben az egy évvel korábbi 12,3 millióval. A csökkenéssel lábon lövő magát az orosz kormány: a havi 3 helyett 4 millió tonnás exportra lenne szükség ahhoz, hogy a kormányzat által erőltetett árszabályozással feljebb tornásszák a búzaeladásból származó bevételeket. Mindez oda vezet a MezőHír elemzése szerint, hogy a belpiacon nagyon sok a búza és alacsony az ár, a termelés jövedelmezősége esik,  az elvetett állományok nagyon szerény ápolásban fognak részesülni. Várhatóan az oroszoknál idén a tavalyinál is kevesebb lesz az orosz termés, mindenképpen 90 millió tonna alá várják.

Kiöntik a terményt

Mindez olyan feszültségekhez vezet, mint ami a napokban történt a lengyel-ukrán határon, ahol a feldühödött lengyel gazdák elzárták a határátkelőket, és ukrán gabonát dobtak ki az Európai Unióba szánt szállítmányból a közútra. Az élelmiszer-alapanyag tönkretételével járó incidenst mindkét országban elítélték.