fbpx
228891

Jogerős: tisztázták Bige Lászlót a vesztegetési vádak alól

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 15.

A Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék ítéletét, és jogerősen felmentette Bige Lászlót a vesztegetés elfogadása miatt emelt vád alól.

Bige Lászlót

A váddal ellentétben

A Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatóját egy 2009-es üzlet miatt vádolták meg. A vádirat szerint akkor került kapcsolatba egy, a cége termékének értékesítésével foglalkozó társaság vezetőjével. Találkozójukon a vádlott felajánlotta neki: elintézi, hogy a cégétől nagy mennyiségű, 50 százalékkal valótlanul leértékelt műtrágyát kapjon, amelyet saját vevőkörének így haszonnal értékesíthet tovább, részben számla nélkül. Az ajánlat arról is szólt, hogy a számla nélküli értékesítésből befolyt összegeket a férfi mindezért cserébe átadja a vádlottnak. A fenti megállapodás alapján több ezer tonnányi, valótlanul leértékelt műtrágya került a vállalkozóhoz, aki a vevőinek azt haszonnal értékesítette. Az elsőfokú bíróság azonban a váddal ellentétes tényállást állapított meg. Így nem találta bizonyítottnak, hogy a vállalkozó jogtalan előnyt fogadott el a vádlottól, vagyis a vesztegetés nem volt igazolható. Ezt az ítéletet a Debreceni Ítélőtábla helybenhagyta. Az ítélőtábla a másodfokú eljárásban megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a perrendi szabályok betartásával folytatta le az eljárást. A bizonyítékokat egyenként és egymással összevetve értékelte.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat törvényesen mentette fel, és ennek részletes indoklását is kifejtette. Az ítélőtábla sem találta bizonyítottnak az eljárás során, hogy a vádlott elkövette volna a vádban szereplő bűncselekményt. Az ítélet jogerős – írta a szóvivő.

Tavaly újabb felmentés született

A „nitrogénkirály”-ként is ismert Bige Lászlót 2020 telén ugyancsak meggyanúsították: akkor kétrendbeli, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, hamis magánokirat felhasználásával, és vesztegetés elfogadásával. Őrizetbe is vették a nagyvállalkozót, majd házi őrizetet rendeltek el, de 2021-ben a Nyíregyházi Törvényszék jogerős döntése alapján semmilyen kényszerintézkedés hatálya alatt nem állt már. Végül ugyanez a törvényszék tavaly áprilisban felmentette a vállalkozót a vádak alól. Bige László egyébként a kezdetektől fogva tagadta az őt ért vádakat, és állította, hogy nem követett el bűncselekményt – írta az Index.