fbpx

Kukorica gyomirtása Akris® Trio-val

Írta: Agrárágazat-2024/2. lapszám cikke - 2024 február 15. -Hirdetés

A kukorica gyomirtása nem tartozik a legnehezebb feladatok közé, hiszen számos hatóanyag és készítmény áll a rendelkezésünkre. A felhasználható készítményekkel gyakorlatilag a kukorica bármely fenológiai fejlettsége mellett hatékonyan tudunk védekezni ellenük.

Kis túlzással egy derékig érő kukoricából is el tudjuk távolítani az azonos nagyságú gyomnövényeket is. Természetesen itt is az kérdés, hogy mit veszítünk azon, amit nyerünk, hiszen a gyomnövények által okozott termésveszteség ekkor jelentős. E károkozás addig a legjelentősebb, amíg a gyomok és a kultúrnövény ugyanabból a talajrétegből szerzi be a vizet és a tápanyagokat. Éppen ezért az egyik legjobb időpontként a kukorica gyomirtására a gyomnövények 1–3 leveles állapotában vagy a kétszikűek 2–4 leveles állapotában van lehetőség.

Ebben a fejlettségi állapotban a már kikelt gyomnövények ellen levélen keresztül nagy hatékonysággal tudunk védekezni, viszont szükség van még a talajon keresztüli tartamhatásra is az újonnan kelő gyomok ellen. Ebben a védekezési időpontban kiváló hatékonyság mellett a lehetséges károkozás mértékét is minimálisra csökkenthetjük. Az ennél későbbi időpontban elvégzett gyomirtások bizonyítottan magukkal vonják a károkozást, végső soron a termés csökkenését is. Ezek után már csak egy megfelelő készítményre van szükségünk a korai posztemergens kezeléshez.

A BASF Hungária Kft. az Akris® Trio-t javasolja a kezelés elvégzésére. A csomag három hatóanyagot tartalmaz, két készítmény formájában.

Az Akris® dimeténamidP-t és terbutilazint tartalmaz, ami mellé a mezotrion került be a csomagba. A mezotrion és a terbutilazin erős, látványos levélen keresztüli hatékonyságot biztosít, a talajhatásról pedig mindhárom hatóanyag gondoskodik. Összességében egy jól elvégzett Akris® Trio-s kezeléssel biztos gyomirtó hatást kapunk a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen, megelőzve azok károkozását. Az Akris® SE dimeténamidP hatóanyaga elsősorban magról kelő egyszikű gyomok ellen hatékony, de a legjelentősebb kétszikűek, mint például a parlagfű, a disznóparéjfélék ellen is erős mellékhatással rendelkezik. A másik hatóanyag, a terbutilazin hatásspektruma magról kelő kétszikűek ellen kitűnő, így a gyári kombináció preemergensen alkalmazva, bemosócsapadékkal a magról kelő gyomok teljes köre ellen hatékony.

A mezotrion szisztemikus hatású vegyület, felszívódása gyökéren és levélen keresztül is megtörténik. Elsősorban a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen biztosít gyors és látványos hatékonyságot. Az évelő kétszikű gyomok ellen mellékhatással rendelkezik, azok növekedése a kezelés után egy időre leáll, biztosítva ezzel a versenyelőnyt a kultúrnövény számára.

Akris® Trio gyomirtó hatékonysága május 29-én

Az Akris® Trio 2 liter Akris®-t és 125 g mezotriont tartalmaz hektáronként. A hatóanyagok tökéletesen kiegészítik egymást. Használatukkal gyors és látványos levélen keresztüli hatékonyságot és hosszú tartamhatást kapunk.

A képen az Akris® Trio hatékonysága látszik korai posztemergensen, a kétszikű gyomnövények 2–4, az egyszikűek 1–3 leveles fejlettségénél kijuttatva. A területen összetett gyomflóra volt jelen. Parlagfű, napraforgóárvakelés, fehér libatop a kétszikűek közül, valamint kakaslábfű és zöld muhar az egyszikűek közül.

Összefoglalva, a kukorica gyomirtására az egyik legjobb időpont a korai posztemergens kezelés, hiszen itt a gyomok még éppen csak megjelentek a területen, károkozásuk ezáltal minimálisra redukálható. Ebben az időpontban kihasználhatjuk az Akris® Trio gyors levélen keresztüli hatékonyságát. A biztos gyomirtó hatást az Akris® Trio hosszú tartamhatása biztosítja a magról kelő gyomnövényekkel szemben.

Dr. Ádámszki Tamás
fejlesztési vezető

Basf Partner