fbpx

Afrikanizálódnak a mézelő méheink, ez nagyon nem jó

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 13.

Genetikailag is változnak a mézelő méheink a negatív emberi tevékenységek hatására. Ez jelentősen módosíthatja a méhek tulajdonságait, vagy számuk radikális csökkenését is okozhatja.

 

Mezőgazdaság, mézelő méheinkVeszélyben vannak méheink (Fotó: Barna Ferenc)

 

A kelet-közép-európai mézelő méhek mitokondriális DNS-sokféleségét vizsgálták

A Debreceni Egyetem Agrár Genomikai és Biotechnológia Központ kutatói egy nemzetközi együttműködés keretében vizsgálata az emberi tevékenység hatását a méhek genetikai sokféleségére.

A kutatás megállapította, hogy a Kárpátok számos faj, mint a nyugat- és észak-európai fekete méh, valamint a krajnai méh számára a fő biogeográfiai határt jelentette sokáig. Az utóbbi évtizedekben azonban egyre inkább elmosódtak a fajok közötti különbségek.

A debreceni kutatás ezt az úgynevezett afrikanizálódást vizsgálta. Az amerikai kontinensekre bizonyítottan emberi közvetítéssel kerültek be korábban az afrikai méhek, európai megjelenésük is a gyors és nagy távolságokat áthidaló kereskedelmi szállításokra és egyéb tényezőkre vezethető vissza.

 

Kusza Szilvia, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára

„A folyamat oka a háziasított állatok szelektív tenyésztése, valamint a méhek ember általi áttelepítése, szállítása. Ennek eredményeként számos helyi fajtánál a genetikai egyediség elvesztése figyelhető meg. Ez azért probléma, mivel a mézelő méh természetes elterjedési területe sokféle környezetet ölel fel, ezért a helyi populációk remekül alkalmazkodtak az egyes ökológiai viszonyokhoz. A vizsgálataink kimutatták, hogy a kelet-közép-európai mézelő méhek csaknem 2%-a már rendelkezik afrikai eredetű mitokondriális DNS-sel. Az afrikai hatás megjelenését nagy valószínűséggel a kereskedelem okozhatta.”

„Kelet- és Közép-Európában nem mutatható ki egyértelmű mintázat arra, hogy az afrikai mitotípusok jelenlétét természetes folyamatok okozták volna, ezért ezek megjelenése valószínűleg összefügg az emberi tevékenységekkel. Például a különböző méhészeti gyakorlatokkal, az idegenhonos fajok extenzív tenyésztésével.”

„Az európai alfajokkal szemben jobban tolerálják az egyes parazitákat. Vizsgálatok kimutatták azonban, hogy ez a tolerancia sok esetben összefügg a környezettel. Nagy valószínűséggel az afrikai méhek európai környezetben nem feltétlenül lennének ellenállóbbak őshonos társaiknál.”

 

Mezőgazdaság, mézelő méheinkAz afrikai méhek jelentős fenyegetést jelentenek a genetikai sokféleségre (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az afrikai mitotípusok jelenlétének kutatása a méhészet szempontjából létfontosságú

Ezek az afrikai eredetű méhek jelentős fenyegetést jelentenek a genetikai sokféleségre, az európai méheink állategészségügyi állapotára, valamint agresszívabb viselkedésük miatt kevésbé alkalmasak a méhészkedésre.

A kelet-közép-európai mézelő méheink genetikai módosulásai hozzájárulhatnak a nemkívánatos tulajdonságok, paraziták és betegségek elterjedéséhez is. A változások az állatok számának radikális csökkenését is okozhatja, veszélybe sodorva a megporzást. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a méheinket nem is csak ez veszélyezteti.

A kutatás eredményei az Insects című, nemzetközi, nyílt hozzáférésű entomológiai szakfolyóiratban jelenték meg.

 

Forrás: AM sajtóközlemény