fbpx

Háztáji program – Kiosztották a százezredik zsák vetőburgonyát

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 27.

Kunhegyes, 2013. május 25., szombat (MTI) – Két kunhegyesi többgyermekes család kapta a 99 999., illetve a százezredik zsák vetőkrumplit a Vidékfejlesztési Minisztérium által indított háztáji program keretében szombaton. A 30 kilogramm burgonyával megtöltött zsákokat Fazekas Sándor, a tárca vezetője adta át a nehéz szociális helyzetben lévő, középkorú házaspároknak.

A háztáji gazdálkodás újraindítását szorgalmazó országos programhoz 850 önkormányzat csatlakozott, ezek a helyhatóságok felmérték, hogy a településeken anyagi körülményeik alapján kik részesüljenek burgonyavetőmagban.

 

Háztáji program - Kiosztották a százezredik zsák vetőburgonyát

 

A gazdálkodók ennek fejében vállalták, hogy a termésből egy zsákkal visszajuttatnak a programba, így újabb rászorulók kezdhetik meg a krumpli háztáji termesztését – mondta az átadás alkalmából Fazekas Sándor az MTI-nek.

A hazai burgonyafajtából összesen 120 ezer olyan család részesül, amelynek nincs pénze arra, hogy egyszerre vegyen 20-30 kilogramm burgonyavetőmagot, miközben a szükséges vetőmagot kis tételekben „méregdrágán” vásárolja meg az üzletekben – tette hozzá a miniszter.

Jelezte: a burgonyatermesztés első eleme a háztáji programnak, a további elemekről már folyamatban van a kormányzati előkészítés, az elképzelések között szerepel a sertés- és baromfitartás, a gyógynövény- illetve zöldségtermesztés beindítása központi segítséggel.

 

 

MTI 2013. május 25.