fbpx

Aranylelőhelyek a magyar erdőkben

Írta: Kohout Zoltán - 2017 november 03.

Nemcsak szerelmi ajzószer – hatalmas üzlet is terem a fák tövében

Szakemberek szerint nincs még egy olyan jövedelmező mezőgazdasági tevékenység, ami erdészeti vagy szántóföldi profilon annyit hozna, mint a szarvasgomba-termesztés. Azt nem tudni, hogy igazak-e azok a mítoszok, melyek szerint e növény hatékony a szexuális potenciál és a vonzerő szempontjából, de az biztos, hogy kis befektetéssel nagy profitot hoz.

Támogatás, vonzerő, milliók

Van támogatás a telepítésre, 50-100 évig is produkál a jól előkészített termőterület, kis ráfordításra nagy haszonhányad jut – így összegezhető a szarvasgomba-termesztés. E gombafajta népszerűségét és stabil piacát nem csak a frissen fogyasztott növény finom, különleges íze adja. Hanem az élettani hatások: magas B-, D- és K-vitamintartalma mellett – például az érzéki vonzerőért is felelős – a kamasz fiúk szervezetében is nagy mennyiségben termelődő androstenol nevű feromont tartalmaz… Akik belevágtak, ma már arról nyilatkoznak: a normál mezőgazdasági területek után származó bevételek 10-20-szorosát, hektáronként 1-2 millió forintot is hozhat a termesztése.

Így számolnak

A kalkulációk visszaigazolják ezt a várakozást. Egy hektár föld átlagára itthon 1,5 millió forint, a szükséges engedélyek még egy félmilliót, 5-600 oltott szarvasgomba-csemete 0,5-1 milliót igényelnek, az erdőápolásra és jövedelempótlásra évi bő 70+25 ezret lehet pályázni támogatásként (sőt, a telepítéshez és a területvédelemhez is kérhető támogatás), miután a szarvasgomba 9-10 év után kezd teremni. Költségei vannak még a gyűjtő személy és a gombakereső kutyák kiképzésének, de még így is a kis önerejű befektetések közé sorolható.

1 milliót is fizetnek kilójáért

Ugyanakkor már termőre fordulás korai éveiben több tíz kilónyi vihető belőle a kereskedőkhöz. Ha pedig az árakat nézzük, akkor máris érthető, miért nevezik a termő erdőterületeket „aranybányáknak”: a szarvasgomba kilónkénti ára 70 és 3500(!) euro, azaz 20-30 ezer és bő 1 millió forint változik (fajtától, minőségtől függően). Vagyis aki telepítési és egyéb támogatásokkal befektet egy szarvasgombaerdőbe, az már az első termő években megkeresheti a hektáronkénti 1-2 millió forintot.