Megtudtuk, miben hasonlít a vámpír és a kullancs

A nyári időszakban első számú közellenségek egyike a kullancs, mindenki retteg tőlük magát vagy háziállatát féltve. Azonban kevesen tudják, a kullancsok kerülik a napfényt, és a legforróbb időszakokban nyugalmi állapotban vannak.

 

Mezőgazdaságban tevékenykedőket is veszélyeztethetik a kullancsok
A forró, aszályos időszakot nem kedvelik a kullancsok, de árnyékos, hűvösebb helyen aktívak lehetnek (Fotó: MATE)

 

Dr. Kovács Szilvia, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) egyetemi docense

„A jelenlegi forró, aszályos időszak nem kedvező számukra, így kisebb eséllyel találkozhatunk velük. Azonban az árnyas, sűrű, bozótos helyeken továbbra is számítani kell a megjelenésükre a nyári hónapokban, még ha alacsonyabb számban is. Gyakori jelenlétükkel azonban augusztus végén, a hőmérséklet csökkenésével kell számolni.

A kullancsok kerülik az erős napfényt, éppen ezért a hűvösebb reggeli és késő délutáni órákban aktívak. A hideget ellenben nagyon jól tolerálják: akár egy -20 fokos hideget is túlélnek, de a -10 fok körüli hőmérséklet már huzamosabb ideig sem zavarja őket.

 

A fiatal egyedek is terjeszthetnek betegségeket

Nem csak a kifejlett példányok, hanem a fiatal, kisebb méretű, alig észrevehető egyedek is terjeszthetnek különböző fertőzéseket.

A kullancsok akkor szaporodnak el, hogyha kedvezőek számukra a környezeti feltételek és találkoznak gazdaszervezetekkel, hisz fejlődésükhöz vérre van szükség” – mondta Dr. Kovács Szilvia, a Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet docense.

A kullancsok által terjesztett fertőző betegségek sorában sokunknak a Lyme-kór, valamint a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás jut eszébe, azonban ezeken kívül Európában tucatnyi fertőzést terjeszthetnek, ilyenek például a tibola, vagyis a kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás vagy akár a tularémia (nyúlpestis).

 

Hogyan védekezzünk?

Kirándulások alkalmával érdemes megfelelő, zárt ruházatot viselni, a zoknit ráhúzni a nadrágra, a túra után pedig átvizsgálni a testünket, keresve az esetleges példányokat” – sorolja a legfontosabbakat a szakember.

Fontos, hogy a paraziták életterét – amennyire lehet – szüntessük meg. A kullancsok nagyon szeretik a dús aljnövényzetet, ezért gondoskodnunk kell a felügyeletünkbe tartozó bokrok, gyepek megfelelő ápolásáról.

A mezőgazdaságban dolgozóknak is figyelniük kell, mivel ők még gyakrabban találkozhatnak ezekkel a vérszívókkal.

 

Mezőgazdaságban tevékenykedőket is veszélyeztethetik a kullancsok
A nap végén érdemes ellenőrizni, gyűjtöttünk-e be kullancsot, ha igen, mielőbb távolítsuk el (Fotó: MATE)

 

Amennyiben parazitát találunk bőrünkbe fúródva

„A bőrbe fúródott kullancsokat mielőbb el kell távolítani egy csipesz segítségével. Közvetlenül a bőr felett kell megfogni, és egy határozott mozdulattal eltávolítani. A különböző irányba való tekergetés felesleges, mert közben a testét igen könnyű véletlenül megszorítani. Azzal, hogy a kullancs testét gyötörjük, vagy netán valamilyen házi kencével, olajjal, egyebekkel kenegetjük, csak annyit érünk el, hogy a testünkbe bocsátja az esetlegesen a szervezetében található kórokozókat. Ha netán beszakad a szájszerve a bőrbe, az néhány nap után kifordul. Orvoshoz akkor kell fordulni, hogyha a kullancs eltávolítását követően a csípés helyén egybefüggő, nagy piros (akár kokárdára emlékeztető) folt jelenik meg ki. Ez a Lyme-kór jellemző tünete, ami azonban nem minden esetben alakul ki” – tájékoztat Dr. Kovács Szilvia.

A kivett kullancsot érdemes pár napig megőrizni (sterilen tárolni), mert ha orvosnál kötünk ki, kérhetik a bevizsgálásra az élősködőt.

 

Forrás: MATE

 


Kapcsolódó hírek