fbpx

Rossz hír: itt az első sertéspestis-jelzés házi sertéseknél

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 02.

A hatóságok megerősítették, hogy az egyik legnagyobb sertéstermelő régió érintett.

2000 sertést érint

Közel 2000 sertést érint Nagy-Lengyelországban az afrikai sertéspestis-járvány, aminek friss kitörését az ország legnagyobb sertéstermelő régiójában regisztrálták. Az érintett farmokon 175 kocát, 1249 malacot és 570 befejező sertést tartottak Boguszynban, Wloszakowice kommunában, Wielkopolskie vajdaságban. Tavaly egyébként Lengyelországban összesen 124 járványkitörést jelentettek házisertéseknél, ami pedig a vaddisznóeseteket illeti, Lengyelország idén eddig 1071 esetet igazolt.

térkép
ASF esetek 2021 decembere és 2022 májusa között Európában

Magyarország érintetlen

Közben informatív táblázatban összegezte a brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidéki Ügyekért és a Nemzetközi Betegségmegfigyelésért felelős hatóság a házi sertéseket és vaddisznókat érintő megbetegedéseket. Ezekből kiderül, hogy a házi sertéseket sújtó esetek legtöbbje tavaly nyár eleje óta Romániában és az oroszoknál történt, míg például Magyarország szerencsére teljesen érintetlen maradt. (A brit elemzés ezt a hazai hatóságok és a bevont társszervek hatékony betegségkezelési intézkedéseinek tulajdonítja.)

A vaddisznókat érintően már kevésbé állunk jól (ezrét is írt elő tavaly erőteljes lépéseket az állam). A legtöbb esetet (6130) Lengyelországból, majd jóval kevesebbet, de így is 600 körülit jelentett Magyar- és Németország, Románia és Litvánia.