fbpx

Szója, tengeri: Brazília eteti Kína feneketlen bendőjét

Írta: Kohout Zoltán - 2024 február 02.

Az ukránok is millió tonna számra viszik oda a kukoricát, de amit a brazilok művelnek, az egyenesen hajmeresztő.

szója kukorica
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Brazília tavaly kiszorította az USA-t

Kína összesen 70 millió tonna szójababot importált Brazíliából 2023-ban, ami elképesztő: majdnem 30 százalékos növekedés 2022-höz képest, írja a brazil vámhatóság (GACC) alapján az AgriCensus. Mindkét fél mohón kap az üzlet után: a brazilok a bőséges betakarítást követő tele vannak szójával, így az árak is jók – legalábbis Kína szemszögéből. A brazil bab így a teljes kínai import (99,4 millió t) bő 70 százalékát tette ki, ami bő 10 százalékos növekedés 2022-höz mérten. Ezzel még inkább kiszorul az észak-amerikai (USA) szója, ami tavaly 24 százalékra esett vissza 31-ről, és 13 százalékot veszítettek a kínai piaci tortán.

Kína taktikusan diverzifikálja a beszállítói kört

Brazília Kína kukoricabeszállítóinak listáját is vezette 2023-ban: majdnem 13 millió tonnával. A dél-amerikai ország piaci részesedése a kínai kukoricaimportban exponenciálisan nőtt, miután Kína 2022-ben jóváhagyta a brazil kukorica behozatalát azért, hogy diverzifikálja a mezőgazdasági kínálatot. Ugyancsak e diverzifikáció része volt a dél-afrikai kukoricaimport engedélyezése is, igaz ott 165 ezer tonnáról volt szó. A dél-amerikai és más új vagy nagyobb szerephez jutó beszállítók a hagyományos szereplők, például az Egyesült Államok rovására is megy: az USA 2023-ban 52 százalékot veszített kínai piacából, és durván 7 millióra esett vissza az összmennyiség.
Hogy ebben lehet némi sanda globális geopolitikai játék, azt a következő érdekesség is sejteti. Az oroszokkal a felszínen barátkozó Kína Ukrajnától is növekvő mennyiséget vásárolt tavaly, így az orosz háborút nyögő ukránok 5 százalékkal többet, bő 5,5 millió tonnát adtak el Kínában. Ez az összes, 27 millió tonnás kínai kukoricaimporthoz mérten is szép arány. Idén pedig már Argentína is feliratkozik a Kínába kukoricát szállító országok közé.