fbpx

Lábon lőtte magát Brazília a töméntelen sok szójával?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 10.

Pár év alatt olyan hatalmas mennyiségben zúdította a világra a szóját Brazília, hogy azzal bizonytalan gazdasági és logisztikai helyzetbe sodorta magát. Mi várható a folytatásban?

Amikor a féktelenség fékez

Brazília a 2022/23-as idényben új rekordokat aratott szójabab-előállításban. Például a 2021/22-es 125,5 millió tonnáról 155 millió tonna közelébe növelték a termelést, ami 23%-os növekedés volt az előző szezonhoz képest. Ám ezzel Brazília saját sikerének, növekedésének áldozata is egyben, mivel kibocsátásának féktelen növekedése bizonytalan keresleti környezettel és különféle globális logisztikai fékekkel találkozott. Ennek előjelei már az említett 2021/22-es szezonban megfigyelhetők voltak, amikor a termelési veszteségek miatt a végeredmény a kezdeti 142 millió tonnáról 125,5 millió tonnára zuhant. A 2022/23-as termés betakarításának kezdetekor máris látható volt, hogy a 155 millió tonnás kilátások lejjebb szorítják az árakat, hiszen a piac csak így tud reagálni egy rekord nagyságú termésmennyiségre.

szója

Sokan várták, de túl sok lett

Az árakat leszorító másik hatás a logisztikai szűk keresztmetszetekből adódik. A gazdálkodók túl kevés babot adtak el előre, így január 31-ig a 2022/23-as termés kevesebb mint 30%-át értékesítették – ez a legalacsonyabb százalék az elmúlt 15 évben az AgRural elemzése szerint. Ezzel a betakarítás megkezdődött, és a termés nagyobbnak bizonyult, mint az eredetileg várt 152,3 millió tonna, a tárolási problémák arra kényszerítették a gazdálkodókat, hogy eladják termelésüket. Csakhogy ekkor már késő volt: sokan hiába próbáltak megszabadulni a terménytől, sok felvásárló már nem fogadott ajánlatokat a raktárhelyiségek hiánya miatt.

Továbbá ez az erős eladási nyomás arra kényszerítette a kikötőket, hogy meghaladják exportkapacitásukat. Ez is megnövelte a várakozási időt: Paranaguában augusztus végén meghaladta a 43 napot. Vagyis épp akkor, amikor az ország kukoricaexportja elkezdett felgyorsulni.

Egy ilyen jelentős késés nagy várakozási időt jelentett, mivel a vevők többletköltségeket – az úgynevezett állásidőt – terheltek. Emiatt a kereskedelem egy része visszakerült az Egyesült Államokba, mivel a vásárlók igyekeztek bebiztosítani magukat a problémák ellen. Másrészt a brazil szójababra is nyomást gyakoroltak.


A torkos Kína így is felfalta a nagyját

Ezzel együtt sem ment rosszul a szójabab-kivitel a braziloknak. A szójababexport egyetlen hónap alatt új rekordot döntött 2023 májusában (15,6 millió tonna), ami 8,7%-kal volt magasabb, mint a 2021 májusában regisztrált korábbi rekord. Brazília  végül rekordszintű, 102 millió tonna szójababot exportált 2023-ban, ami bő 18%-kal több, mint a 2021-es korábbi rekord. A teljes brazil szójababexport 74,5 millió tonnáját – vagyis bő 73%-át – Kína vitte el.