fbpx

Ha jön a tavasz, ott folytatják, ahol ősszel abbahagyták

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 09.

Az ukrán gazdák készen állnak arra, hogy majd a tavasz beköszöntével folytassák földmunkákat és a vetést a szabadon maradt területeken, ehhez támogatást is igényelhetnek – jelentette be Taray Viszockij, az ukrán mezőgazdasági miniszterhelyettes.

Mezőgazdasági munka
Amennyiben a körülmények engedik, tavasszal folytatják a munkákat (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Ukrajnában jelentős csökkentek a vetési területek

Az ukrán gazdák nem állnak jól időarányosan a vetéssel – a katonai műveletek és az időjárási viszonyok miatt csökkentek a korábbi évekhez viszonyítva az őszi vetési területek.

„A gazdálkodók készen állnak arra, hogy tavasszal lehetőség szerint kompenzálják ezeket a be nem telepített területeket. Tudjuk azonban, hogy a beültetett területek így is legalább 20%-kal kisebbek lesznek, mint 2021-ben. Ennek egyik, legjelentősebb oka a délkeleti régiók ideiglenes elfoglalása” – tájékoztatta a világot a miniszterhelyettes.

A szakember kiemelte, hogy az ukrán agrártermelőknek jelenleg a legfőbb kihívást a tavaszi vetések lebonyolítása jelenti. Ugyanis jelenleg ennek jellemzően nincs meg a gazdálkodók esetében a megfelelő anyagi háttér; globálisan drágák az inputanyagok, a termelési költségek.

A tavaszi ültetés támogatása

A munkák sikeres végrehajtása érdelében az ukrán kormány meghosszabbította az agrártámogatási programokat.

A miniszterhelyettes hangsúlyozta, hogy a vetéshez szükséges forrásokat biztosítják az említett források, ehhez a költségvetésben már elkülönítették a megfelelő keretösszeget.

Ukrajna továbbra is a nemzetközi mezőgazdasági piac egyik fő szereplője

Az illetékes ukrán tárca szerint 2022-ben több mint 50 millió tonna gabonát, olajos magvakat és ezek melléktermékeit exportáltak – figyelembe véve a háborús körülményeket – ez nagyon jó eredménynek számít. Így az ukrajnai termelés és export egyértelműen befolyásolja a nemzetközi piac árait.

Tavaly rekordmennyiségű, 1,63 millió tonna napraforgót sikerült exportálnia Ukrajnának, bár a napraforgóolaj-szállítmányok visszaesek, mivel a feldolgozás aránya a nehéz körülmények miatt csökkent.

A következő termelési év jó kilátásaihoz szükséges a megfelelő mennyiségű vetési terület, és az időben végrehajtott mezőgazdasági munka.

Forrás: APK INFORM