Bezárás

Lesz piaca a magyar húsnak, támogatás a henteseknek

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 09.

Boltonként hárommillió forint – Nagy István agrárminiszter bejelentése szerint 4,5 milliárd forint keretösszegű támogatásra pályázhatnak a kis hentesüzleteket.

Sertés
A mezőgazdasági termékek magasabb feldolgozási szinten versenyképesebbek (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A gazdasági viszonyok sújtják az agrárium minden szegmensét

Az energiaválság, és a nehéz gazdasági viszonyok ellenére a kormány továbbra is elkötelezett a magyar vidék és a kistelepülések támogatása mellett. Az agrártárca tisztában van a kiskereskedelmet sújtó nehézségekkel, legyen szó akár az energiaköltségek vagy a infláció hatásairól. A minisztérium éppen ezért folyamatosan vizsgálja azokat a lehetőségeket, amelyek segítséget nyújthatnak az ágazat szereplőinek.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az alapvető szolgáltatások mennyiségileg és minőségileg magasabb színvonalú hozzáférhetővé tétele nagyban növeli a kistelepülések népességmegtartó erejét. Ezek között is fontos szerepet játszik az élelmiszerekhez való hozzáférés.

Mikrovállalkozásként működő hentesüzletek a támogatottak

Ennek biztosítását szolgálja a mikrovállalkozásként működő hentesüzletek támogatása, amelynek segítségével sikerülhet megőrizni ezeket az üzleteket a jelenlegi gazdasági kihívások mellett is.

Az összesen 4,5 milliárd forintnyi forrásra az év elején pályázhatnak majd az érintettek. A tárca tervei szerint több, mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban.

A kis hentesüzletek létrehozhatnak rövid ellátási láncokat, hozzájárulhatnak az élelmezésbiztonság megvalósulásához, fenntartásához és emellett munkát is biztosítanak az ott élőknek. Ezek a kereskedelmi egységek biztosítják hazánk tradicionális, változatos, térségi ízvilágának és konyhaművészetének fennmaradását is.

Forrás: AM/Sajtóközlemény