fbpx

A fiatal gazdák birtokai közül a Totya Farm tűnt a legszebbnek

Írta: Agrárágazat-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 13.

Nemcsak a föld, a mezőgazdaság szeretete is családi örökség, hisz a mezőgazdaságba gyakorlatilag „beleszületett”, a gépek között nevelkedett Ifj. Borbély István, így mindig is vonzotta a traktorok és az agrárium világa.

siló
A Totya Farm cégcsoport 1400 hektáron gazdálkodik

A gazdálkodás elkezdése hajdanán – még a kárpótlás idején – az édesapja döntése volt, de a vásárolt és bérelt területek az évek során gyarapodtak, így mára közel 1400 hektárt művel a családi cégcsoport. Ám nemcsak a területek és a gyerekek nőttek közben, a technológiai is fejlődött, amelyen belül a legfeltűnőbb eredmény a mostani aszályos években szinte nélkülözhetetlen öntözés kiépítése.

Az összesen 500 hektárnyi öntözött területükön 6 center pivot körforgós öntözőberendezést építettek ki, föld alatti csővezetékekkel. Erre alapozták a szántóföldi zöldségtermesztésüket is, a zöldborsó- és csemegekukoricatáblák nemhogy meghálálják a befektetett költséget és öntözővizet, de anélkül már lehetetlen is lenne a termelésük.

A családi gazdaságuk alapkultúrája azonban továbbra is a napraforgó, az őszi búza és őszi árpa, az öntözött takarmánykukorica és cukorrépa, mindezt „csak” kiegészíti a terménykereskedelem és az integráció, amihez 35 ezer tonnás tárolókapacitást is kiépítettek. A fiatal gazda és növényorvos felesége hosszú távú tervekkel, további öntözési beruházásokkal képzeli el a mezőgazdasági cégcsoport fejlesztését.

Borbély László
Borbély László

Ahogy korábban mi is megírtuk, a nyáron lezajlott a Magyarország Legszebb Birtoka birtokbejárása, a zsűri bejárta “Tolnát-Baranyát”. Így ebben az évben is arra kérjük Önöket, hogy látogassanak el a www.magyarorszaglegszebbbirtoka.hu weboldalra, és válasszák ki a szívükhöz legközelebb álló vagy a valóban legszebbnek vélt birtokot, és szavazzanak! A szavazófelület ITT érhető el.

Sándor Ildikó
főszerkesztő, MLB-zsűritag