fbpx

Kánya innovatív és kreatív döntést igényelt

Írta: Agrárágazat-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 13.

Az idén a szántóföldi növénytermesztő birtok kategóriában a Kányai Mezőgazdasági Zrt.-t ítélte a zsűri a legszebbnek.

„Tízezer éve műveljük talajainkat, de ha nem változtatunk a hozzáállásunkon, lehet, hogy tíz év sem marad hátra” – nemcsak véleménye, de gazdálkodási gyakorlata is provokatív a Kányai Mg. Zrt.-nek, Dr. Gergácz Zoltán ugyanis több ezer hektáron gazdálkodva vallja a humuszmegőrzés és a talajszerkezet megóvásának fontosságát.

gabonatarló
Kányán a talajélet a tarlókezelésnél is elsőbbséget élvez

Bár több mint tíz éve minden szármaradványt visszadolgoznak a talajba, az idén mégis bálaszállítókkal találkozhattunk a területükön, viszont „cserébe” már aznap bedolgozásra került a mélyalmos szerves sertéstrágya. Ahhoz, hogy ne meddőhányót, egyszerű futóhomokot hagyjanak maguk után, a somogyi gazdaságból szinte száműzték az ekét és lassan a tárcsát is, rendszeresen alkalmaznak talajbaktériumokat és takarónövényeket.

A környékbeli gazdálkodókat szintén segítik a talajvédelemben és a megfelelő növényfajta kiválasztásában. Fajtabemutatóik és szakmai fórumaik fókuszában a talajélet áll, mint ahogy a gépparkjuk összeállításakor is ez volt a szempont, gumihevederes és ikerkerekes gépeikkel a talajtaposást igyekeznek csökkenteni. Hatékonyságuk alapja a precíz gazdálkodás, vetésüket már hozamtérképekre és NDVI-adatokra alapozzák, folyékonytápanyag-kijuttatásuk eszköze pedig a N-szenzorral felszerelt hidas permetező. Növényeik állapotfelmérésére drónokat használnak, technológiai döntéseikhez pedig az automata meteorológiai állomásuk adatai segítenek.

Gergácz Zoltán
Gergácz Zoltán a humuszmegőrzésre (is) koncentrál a teljes szezon alatt

Ahogy korábban mi is megírtuk, a nyáron lezajlott a Magyarország Legszebb Birtoka birtokbejárása, a zsűri bejárta “Tolnát-Baranyát”. Így ebben az évben is arra kérjük Önöket, hogy látogassanak el a www.magyarorszaglegszebbbirtoka.hu weboldalra, és válasszák ki a szívükhöz legközelebb álló vagy a valóban legszebbnek vélt birtokot, és szavazzanak! A szavazófelület ITT érhető el.

Sándor Ildikó
főszerkesztő, MLB-zsűritag