fbpx

Kevesebb gabona, több olajos növény – mit vetnek az ukránok?

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 07.

Az olajos magvak tonnánkénti ára magasabb, mint a gabonáé, ugyanakkor alacsonyabb logisztikai költség kapcsolódik hozzájuk – az ukrán mezőgazdasági termelők várhatóan több olajos magvakat és kevesebb búzát vetnek ebben a termelési évben.

Repce
Az ukrán vetésterület átrendeződik: több olajos növény, kevesebb gabona (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A gazdák reagálnak a háború sújtotta ország logisztikai problémáira

Az ukrán gazdák 2023-ban több repcét és napraforgót fognak termeszteni, ez pedig a korábbi években a gabonával bevetett területek rovására fog növekedni. A háború sújtotta ország logisztikai problémáit felismerték az agrártermelők: az olajos magvak tonnánkénti ára magasabb, mint a gabonáé, ugyanakkor a termelési és a logisztikai költségek alacsonyabbak – jelentette be Taray Viszockij, az ukrán mezőgazdasági miniszterhelyettes.

Így 2023-ban a szakember prognózisa szerint a korábbi évekhez képest kevesebb ukrán gabona lesz a nemzetközi piacon. Ennek ellenére a búzatermés várhatóan több mint kétszerese lesz a hazai ellátáshoz szükségesnek, vagyis lesz exportra is belőle, de várhatóan kisebb lesz ez a mennyiség még 2022-hez képest is.

Az ukrán gazdaságok a háború miatt likviditási nehézségekkel küzdenek

A talajművelés, vetés, műtrágyázás és növényvédelem költségeinek finanszírozása esetenként gondot okoz a gazdáknak – gyakorlatilag nincs pénzük a tavaszi vetésre.

Ettől függetlenül az aktuális mezőgazdasági munkák folynak, ahol a biztonsági helyzet megengedi.

A gabonafolyosó működik

Az ukrán gazdaságnak szüksége van a mezőgazdasági export biztosító tengeri útvonalra. Eddig közel 600 teherszállító hajó hagyta el Ukrajna fekete-tengeri kikötőit, melynek eredményeként több mint 16 millió tonna mezőgazdasági terméket exportáltak.

Azonban az odesszai térség három legnagyobb kikötőjének kapacitása még nem merült ki. Az exportált agrártermékek jelentős része gabona, ezen belül is kukorica, de az olajos magvak és a sajtolt növényi olaj is található a kimenő áruk között. Ezért Ukrajna jelenleg a tárgyalásokat folytat a gabonafolyosóban érintett partnerekkel, annak zökkenőmentes működése érdekében.

Forrás: agrarheute