fbpx

A kendermag élettani tulajdonságai hátha a termesztésének is kedveznek majd

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 16.

Több mint kétéves, 526,8 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt eredményeként fejlesztettek ki magas biológiai értékű, kendermagfehérje és -olaj tartalmú sertéshús termékcsaládot. Az innováció jelentősége abban van, hogy az egészségre jótékony hatással bíró kendermag készítmények helyettesítik az egyéb növényi (szója és repce) alkotóelemeket.

 

Kendermag
A húskészítményekben kendermag helyettesítheti a növényi adalékokat (Fotó: Pixabay)

 

Az innováció a felgyői vállalkozáshoz tartozik

A Gulyás János és Társa Kft. uniós támogatással (projekt költsége 526,8 millió forint, ebből 289,74 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatás, 184,38 millió forint kedvezményes hitel) valósította meg a fejlesztést

Ennek során valamennyi húskészítmény kategóriában – vörös áru, sonkák, májasok, szárazáru – új magas biológiai értékű, funkcionális élelmiszer prototípus termékeket hoztak létre, amelyek közös jellemzője, hogy bennük az egészségre jótékony hatással bíró kendermag készítményeket használtak föl.

 

A kendermagfehérje, az edesztin

A kendermag (fehérje és olaj) fogyasztása beltartalmi paramétereik alapján jótékonyan befolyásolja az emberi egészség megőrzését és fenntartását. Az edesztin teljes értékű fehérje, amely valamennyi, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális aminosavat tartalmaz. A kendermagolajban pedig nagy mennyiségben és megfelelő arányban találhatók telítetlen zsírsavak.

A szakemberek a prototípusok előállítása során olyan technológiát dolgoztak ki, amely jelentős mértékben növeli a hasznos tápanyag mennyiségét az étkezés szempontjából nagyon fontos feldolgozott húsféleségekben. Az új eljárások lehetővé teszik olyan növényi alkotórészek – szója, repce – elhagyását a gyártási folyamatából, amelyek az emberi szervezet számára kevésbé előnyös összetevőket vagy fitohormonokat tartalmazhatnak.

 

Forrás: MTI