fbpx

Búza-fajtaválasztás az éghajlati kihívásokhoz igazodva

Írta: - 2022 augusztus 19. -Hirdetés

Közös cél vezérli Németh Lajos meteorológust és a Karintia Kft.-t: felhívni a gazdák figyelmét az egyre szélsőségesebb időjárási körülményekre. A Karintia klímatanácsadója kiemeli, hogy a kockázatok csökkentése érdekében meg kell tanulnunk alkalmazkodni. Ebben segítenek a klímastabil genetikák.

Németh Lajos klímatanácsadó és Bene Zoltán a Karintia Kft. cégvezetője

Előny a nemesítésben

Mauthner cégcsoport egyértelmű törekvése, hogy a Pannon régióra nemesített bőtermő, stressztűrőbb, átlag feletti tápanyag-hasznosítású, betegségellenállóbb fajtákat nemesítsen. A magyar határ közeli, Pannon régióhoz tartozó Probstdorfban, ahonnan a Karintia Kft. genetikái is származnak, ez már több évtizedes cél.

Korai éréssel a szélsőségekkel szemben

A sikerünk egyik kulcsa, hogy a Pannon Régióra nemesített, jellemzően korai kalászhányású és korai érésű kalászos genetikáink jó eséllyel kerülik el a nyári forróságot. A szemek kitelítődése eredményesebb lehet, így a stabilabb terméshez kiváló beltartalom (pl. hektolitersúly) párosul. A korai érésű takarmányárpáink szintén jól teljesítenek a nyári hőségben. A szemek telítődése eredményesebb lehet, így a stabilabb terméshez magasabb hektolitersúly párosul. A Pannon régióra nemesített ADALINA (új), a CARIOCA és a FINOLA takarmányárpáink idei teljesítményükkel bizonyították ellenálló képességüket.

16 fajta, köztük kitüntetett genetikák

A Karintia széles kalászos fajtakínálattal áll az Ön rendelkezésére. Büszkék vagyunk, hogy a bő termésre képes, stabilan teljesítő durum-, lágybúza., takarmányárpa- és sörárpafajtáink, illetve tritikálénk nem csupán a kisparcellás kísérletekben teljesítenek átlagon felül, hanem megtalálhatóak köztük AGROmashEXPO termékfejlesztési díjas és többszörös NAK termésgyőztes fajták is.

Hatékonyabb hasznosítás

Szélsőséges körülmények között, csapadékhiányos időkben a növény gyakran képtelen annyi nitrogént felvenni, amennyire szüksége lenne. A fajták ugyanakkor eltérő mértékben képesek hasznosítani a nitrogént. A fajtaportfóliónk összeállításakor a nitrogénhasznosító képesség kiemelt tényező számunkra.

Felértékelődik a termésbiztonság

A Karintia Kft. számos modern genetikájú, Pannon régióra nemesített fajtát kínál, melyek termésstabilitásukban kiemelkedő teljesítményt mutatnak. A többszörös NAK termésverseny győztes BALATON, az új nemesítésű, kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, „szálkás Balatonként” is emlegetett GAUDIO bőtermő őszi búza. Továbbá a hazai piacon új CHRISTOPH, MAURIZIO, BAROK és PEDRO adják a bőtermő hatos fogatunkat az idei évben. Ezek a fajták kimagasló termelői érdeklődésre számíthatnak.

Kiváló minőséget adó, mégis bőtermő genetikák?

Az egyre szélsőségesebb negatív környezeti hatások gyakran korlátozzák a várható termésünket. A piac – a 2023-tól induló KAP miatt is – minden bizonnyal felértékeli, ismét fókuszba helyezi a prémium minőséget adó fajtákat. A Karintia Kft. legújabb genetikáját képviselő MONACO, CSIKO és CHRISTOPH fajtái a magas termőképesség mellett a legmagasabb malmi elvárásoknak is képesek megfelelni. A MIDAS, ADESSO, TOPKAPI fajtáink pedig már évek óta bizonyítják tudásukat a prémium szegmensben.

A legjobb megelőzés a fajtaválasztás

A bio gazdaságokat támogató ÖMKI kísérletekben szereplő fajtáink kiemelkedő betegségellenálló képességükkel jelentősen csökkentik a jellemző kalászos betegségek okozta kockázatot. 2023-tól pedig a kevesebb növényvédőszer használata várhatóan előnyt fog jelenteni.

Csábító a durum terményára?

A prémium minőségű SAMBADUR fajtánkat az AGES (~ausztriai NÉBIH) mind a száraz, mind pedig a nedvesebb régióban is a versenytársak közül a legmagasabb termőképességi kategóriába sorolta. Kiemelkedő tudását az idei terméseredmények is visszaigazolják. A SAMBADUR termésre szívesen adunk Önnek is vételi ajánlatot.

Vetőmagkezelési „plusz” technológia

Technológiánk a hatékonyabb gyökérfejlődést, a gyorsabb és egyenletesebb kelést és fokozottabb fotoszintézist szolgálja. Ennek érdekében a csírakori kockázatokat csökkentő gombaölő szeren túl egy egyedi bevonatot viszünk fel a mag felületére.

Alacsonyabb vetőmagnorma = kedvezőbb hektárköltség

Az alacsonyabb vetőmagnorma 20-30 százalékos előnyt jelent a vetőmagköltségben. Számszerűsítve: az eltérő fajták 10.000 – 15.000 Ft/ha árelőnyt mutatnak. A Karintia kalászos fajtáit 170 – 200 kg/ha normával elegendő elvetni. A kedvezőbb hektárköltségű vetőmagot pedig akár 1 tonnás, akár pedig 40 kg-s egyedi papírzsákba csomagolva juttatjuk el Önhöz, az ország bármely szegletébe.

Országos integráció – naprakész terménypiaci információk

A Karintia klasszikus integrátori tevékenységet folytat az ország teljes területén. Mi nem csupán értékesítjük Önnek a vetőmagot és egyéb inputanyagokat, hanem terményüzletágunk szívesen ad Önnek is ajánlatot a betakarított termésre. Szerezzen naprakész terménypiaci információt tőlünk, és kamatoztassa azt a saját gazdaságában!

Forduljon területi képviselőinkhez bizalommal az ország egész területén.
Elérhetőségeinket megtalálja honlapunkon: www.karintia.hu címen, vagy keresse vetőmagüzletágunkat ezen a telefonszámon: 06 94 572 054.

Karintia Kft.