fbpx

Nő a gabona ára, miután többen elhagyják az orosz piacot

Írta: Kohout Zoltán - 2023 március 31.

A gabona ára március közepe óta a legmagasabb szintre emelkedett. Ennek oka két nagy gabonakereskedő kivonulása Oroszországból.  Eközben Európában itthon, Lengyelországban és Romániában, sőt, voltaképp az egész világon szenvednek a helyi piacok hatalmas kínálattól. Az EU próbál segíteni.

Ketten is elhagyják az orosz exportpiacot

A búza ára szerdán csaknem 3 euróval, 266,25 euróra emelkedett tonnánként a május eleji dátumra, és 3,5 euróval 265,5 euróra az új termést illetően. A kukoricánál is csaknem 3 euróval, tonnánként alig 262 euróra emelkedtek az első májusi szerződés árai. Az áremelésben szerepe van annak, hogy nagy nemzetközi gabonakereskedők készülnek elhagyni Oroszországot. Ez további megterhelést jelenthet a Fekete-tenger amúgy is törékeny exportlogisztikáján. Az egyik nagy globális szereplő nemrég közölte az orosz mezőgazdasági minisztériummal, hogy a következő, július 1-jén kezdődő exportszezon kezdetétől leállítja az orosz gabonaexportot – közölte a minisztérium tegnap (március 29-én). Az oroszok abban bíznak, hogy az export leállítása nem befolyásolja a belföldi gabonaszállítások volumenét külföldre. A hírre a búza ára a negatív tartományból meredeken felívelt, sőt, közben egy újabb globális gabonakereskedő is az oroszországi gabonakereskedelem leállítását lebegtette meg. Mi több, maga az orosz állam is fékezheti a kiszállításokat átmenetileg a búza és a napraforgó terén – írta a Vedomosztyi orosz üzleti napilap a múlt héten.

napraforgó kalászos tábla
A kalászosok mellett a napraforgó piacát is érintik az oroszországi fejlemények

Destabilizálja a piacokat

Az Európai Unióban közben az a gond, a nagy volumenű ukrán gabonaexport súlyosan terheli a gabonatermő országok saját piacait, különösen közvetlen szomszédait, Lengyelországot és Romániát, bár a hatásait mi és a világ számos térségébe érzik. A túlkínálat destabilizálja a helyi piacokat , túlterheli a raktározási és logisztikai kapacitásokat. A lengyel hatóságok felhívták az Európai Bizottság figyelmét erre a kezdeményezésre, amely több, hasonló nehézségekkel küzdő szomszédos országot is egyesíthet, különösen az új betakarítás közeledtével . Ennek fényében a gabonaárak egyes helyi fizikai európai piacokon a határidős piac drágulása ellenére jelentősen csökkennek.

Az egész világ szenvedi az orosz agressziót

Az EU egyébként – két ország, hazánk és Szlovákia kivételével 56 millió eurót utal át az olcsó ukrán gabonaexport árletörő hatásainak enyhítéseként – írta a MezőHír a vg.hu tudósítása alapján. Románia 10 millió, Bulgária körülbelül 17 millió, Lengyelország pedig 30 millió eurót kap. Azok kaptak ilyen támogatást, akiknél az ukrán import plusz a tavaly megtermelt saját gabonamennyiség együttesen átlépte az országra jellemző, ötéves átlagtermést. Bár a lengyelek, bolgárok, románok búza-, árpa- és kukoricatermését is elérte az aszály, mindenhol kevesebb gabona termett, mint korábban, de ötéves átlagban nem veszítettek annyi termést, mint mi – kivéve a románokat –, miközben arányaiban sokkal több ukrán gabonát engedtek be a piacukra, beleértve a románokat is.

Az uniós logika csak ott hibádzik, hogy az árletörés akkor is bekövetkezett, ha nem volt felesleg az adott ország piacán gabonából. Alapvetően az orosz agresszió okozta értékesítési kényszer vezetett olyan ukrán árszinthez, amit békeidőben ők maguk sem képzeltek volna el az Odesszában hajóra rakott gabonákra. A nyomott ukrán árak hatását az egész világ megérezte. A magyar feldolgozóiparnak nagyon szüksége is volt erre az olcsóságra, hiszen az aszályos áruhiány miatt amúgy 40-45 százalékkal emelkedtek volna az alapanyag-beszerzési költségei, így viszont hónapokon át a 2021. évinél is olcsóbban jutott kukoricához – összegzi a MezőHír.