fbpx

Drágul a tej, a német felvásárlóknál már elérte a 60 centet

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 19.

A vásárlók kerülik a drága, prémium termékeket az élelmiszerboltokban, a hagyományos tejre is nagyobb a kereslet, mint például a bio előállításúra. Ennek következtében júliusban már elérte a tej felvásárlási ára Észak-Németországban a 60 centet, míg a déli régiókban jóval ez alatt fizettek a biogazdálkodóknak a tejért.

szarvasmarha
Nagyobb a kereslet a hagyományos tej iránt, megy fel az ára (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Júliusban tovább emelkedtek a tej termelői árai

A szakemberek szerint most még az augusztusi árak magasak, de a világpiaci tendenciát tekintve csökkenhet.

A németeknél a hagyományos tejárak meghaladják a biotej átlagárait. A júniusi számítások szerint az ökológiai gazdálkodók 56,44 centet kaptak a biotermékükért, ez szintén magasabb a korábbi 52,12 centes átlagárakhoz képest. Ezzel párhuzamosan a hagyományos tej ára elérte a 60 centet egy-két helyen, de a felvásárlók többségnél is alulról súrolja ezt az összeget.

„A hagyományos áruk piaca jelenleg sokkal dinamikusabb, mint a biotejé, őszre felzárkózhat a hagyományos tej ára” – erősíti meg a statisztikai adatokat Hans-Jürgen Seufferlein, a Bajorországi Tejtermelők Szövetségétől.

A Németországban előállított biotej fele Bajorországból jön

A fenti probléma különösen aktuális a bajoroknál. Mezőgazdasági szakemberek tartanak attól, hogy az évek óta tervezett, a Green Dealben megfogalmazott célok elérését támogató ökológiai átállások megtorpanásához vezethet a tejpiaci árak diszharmonikus alakulása.

A biotejnél az a probléma, hogy a biotermékek értékesítése az egyéni háztartásokban jobban stagnál, mint a hagyományos termékeké, ugyanis a fogyasztók sokkal árérzékenyebbek, ha a válság idején vásárolnak.

Forrás: agrarheute