fbpx

Növekednek az árak, a biotermékeken spórol a vásárló

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 08.

Átalakítja a vásárlási szokásokat az infláció – Németországban már vágják ki a tojó tyúkokat egyes termelők, mivel a vásárlók kevesebb biotojást vásárolnak.

Tojások
Kevesebb biotojást visznek a vásárlók, mint korábban (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A legöregebb állományt vágják ki

Általánosan a biotermékeket kevesebbet vásárolják, és ez igaz a tojásra is. Egy nordhorni tojástermelő elmondta, hogy közel harmadával kevesebb biotojást ad el a szokásosnál. A takarmány költsége azonban növekszik, így nem deficites a mezőgazdasági vállalkozása.

Ezért az állomány harmadát levágják, nem érdemes etetni őket. Erre a sorsa a legidősebb állomány jut a többlépcsős gazdaságban, attól függetlenül, hogy a termelésük alapján csak télen kellene ezt a korosztályt cserélni.

Kisebb a forgalom a bioboltokban

Az „egészséges” élelmiszerekre szakosodott boltokban visszaesett a forgalom, a kereskedők nyilatkozata szerint 15 százalékkal csökkent az üzletág árbevétele az előző évhez képest.

A hagyományos német élelmiszerboltok is kisebb mennyiségben árulnak biotermékeket, mivel kisebb a kereslet ezekre a drágább termékekre.

A szlovák tapasztalatok is hasonlóak, ott az elsődleges jellemző, hogy a prémium termékeket kerülik a vásárlók, de ott is az olcsóbbat részesítik előnyben.

Forrás: agrarheute