fbpx

Folyékony NPK és nitrogén – még sosem volt ilyen fontos!

Írta: - 2022 augusztus 08. -Hirdetés

Változtatni kell a tápanyagpótláson!

Az egyre kevesebb csapadék, a talajok kiszáradása a jövőben már nem csak egy lehetséges forgatókönyv. Itt van, és – sajnos úgy tűnik – egyre súlyosabb következményei lesznek. A tápanyagok mennyiségét csökkentenünk kell, és folyékony formában kijuttatni! 

Vannak tápanyagok a talajban!

Az elmúlt két évtized eredménye, hogy a hazai talajok bizonyos tápanyagokban (főleg foszforban és káliumban) közepesen feltöltődtek. Az egyre gyengébb termésmennyiségekkel sem viszünk le extrém sok tápanyagot, ezért a következő években elég lesz csak kis-közepes mennyiséget pótolni a két nagyon drága makroelemből. A nitrogénből, amelynek ára 5-szörösére emelkedett egy év alatt, egyre többet kellene kijuttatni. Úgy tudunk spórolni, hogy már a vetés előtt a talajba tesszük a nitrogént, így kevesebb a veszteség, és vele együtt növeljük a kijuttatott szerves anyag mennyiségét. A többi tápanyag közül a kén, a cink és savanyú területeken a kalcium pótlása elengedhetetlen. A kén- és cinkhiány már országos, a talajsavanyodás pedig a felvehető víz mennyiségét csökkenti.

Az indulás folyékony NPK-val történjen!

A Vulcan Folyékony NPK-k használatával több „legyet” ütünk egy csapásra. Folyékony, tehát nagyon alacsony talajnedvesség esetén is felvehető tápanyag a növénynek. Az N–P–K mellett még vagy 20-féle hatóanyagot (pl. ként, cinket, molibdént stb.) tartalmaz. Közepes mennyiség használata mellett sem kell további nitrogént adni ősszel, és kevesebb elegendő a fejtrágyázások alkalmával. Magas cukor-, vitamin- és aminosav-tartalma pedig a talajéletet javítja, azaz gyorsabban bomlik majd a szár, és válik felvehetővé a bennük lévő tápanyag.

Nitrogénpótlás? Drága, ha lesz egyáltalán!

A gázmizéria kiválthatja, hogy nem lesz elegendő nitrogén tavaszra. Amit meg be lehet majd szerezni, annak árát még megbecsülni sem tudjuk. Az elmúlt években egyre több olyan folyékony nitrogén- és szervesanyag-keveréket gyártunk, amivel a nitrogén-fejtrágyázás megoldható (Hibrid 50 és 50S). A magas nitrogéntartalom mellett a Vulcan Hibridek jelentős mennyiségben tartalmaznak szerves anyagot, ként és mikroelemeket. Kisebb a párolgási veszteségük, harmonikusabb a tápanyag-összetételük, és olcsóbbak, mint a tiszta, folyékony nitrogének. Csak egy hagyományos permetező kell, amin nitrogénes fúvókát használunk.

Aszályban csak kénes műtrágyákat válasszunk!

A kén – főleg, ha a talajba kerül nagyobb mennyiségben – sokat tud segíteni aszályos körülmények között. A növény stressztűrő képessége javul, és védekezni is jobban tud az erős UV ellen. Ezért, ha tehetjük, a Folyékony NPK-ba is tegyünk ként, és a nitrogénfejtrágyánk is magas kéntartalmú legyen. Egy-egy kénesnek nevezett lombtrágya nem fejt ki akkora hatást, mint ha 10-20 kg/ha mennyiségű felvehető kén van már a kelést követően.

[email protected]
www.vulcanagro.hu

VulcanAgro