fbpx

A nyári aratású kultúrák vetésterülete nőtt a kukorica rovására

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 15.

Gyakorlatilag befejeződött az aratás, az ország kenyere a kihívások ellenére idén is biztosított – közölte Nagy István agrárminiszter.

Szalmabálák, tarló, napraforgó
Vége az aratásnak (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Hazánkban a legtöbb helyen vége a nyári betakarítási munkáknak

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt héten lehullott jelentős mennyiségű csapadék megnehezítette és megakasztotta a betakarítási munkákat. A még le nem aratott gabonák sok helyen megdőltek. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt országosan még valamivel több, mint 30 ezer hektár őszi búza vár betakarításra, de ebből lehet, hogy egy jelentős rész már nem fog érdemben hasznot termelni a gazdálkodónak – értékelte a hétvégi helyzetet az agrárminiszter.

Az aratás számokban:

  • Az őszi árpa aratása már az elmúlt hetekben befejeződött, az országos termésátlag 5,5 t/hektár, ami elmarad a várakozásoktól.
  • A tavaszi árpa betakarítása is végéhez ért, 4,4 t/ha termésátlaggal.
  • A búza betakarítása is csaknem befejeződött, aratásának készültsége eléri a 96%-ot és 5,6 t/ha körüli termésátlagot mutat.
  • A tritikálé 96%-a be lett takarítva 4,7 t/ha átlaggal.
  • A rozs betakarítása 98%-nál tart, az eddigi eredmények alapján 3,3 t/ha termésátlaggal.

A nyári aratású kultúrák vetésterülete nőtt, többek között a termésbiztonság, a kisebb költségigény, valamint az ukrán gabona okozta piaci bizonytalanságok miatt a kukorica rovására.

A felvásárlási árak rendkívül alacsony szinten vannak

A tárcavezető kitért arra is, hogy az idei nyáron a gabona és olajosnövény felvásárlási árak rendkívül alacsony szintje okoz kihívásokat. A hazai felvásárlási tarifák és az irányadó párizsi árutőzsdei gabonajegyzési árak között óriásira nőtt a különbség. Az orosz-ukrán háború, az Ukrajnának biztosított teljes vámmentesség, a fekete-tengeri kikötők blokádja miatti szállítási lehetőségek folyamatos változása rendkívüli módon felbolygatta a világ gabonapiacát.

Nagy István a nyári aratás kapcsán köszönetet mondott a gazdák szorgalmáért és kitartásáért, az elhivatott munkájuknak köszönhetően kerülhet ugyanis az új kenyér a magyar családok asztalaira.

A magyar mezőgazdaság több mint 20 millió ember ellátására képes; a biztonságos élelmiszer-ellátás nemcsak stratégiai, hanem nemzetbiztonsági kérdés is.

Forrás: AM Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc