A precíz vetés kifizetődő

Írta: Agrárágazat-2022/05. lapszám cikke - 2022 május 11. -Hirdetés

Az elmúlt 20 évben a Pronto vetőgépben többször több kisebb fejlesztést hajtottak végre. Most megérett a helyzet egy nagyobb fejlesztési csomag bedobására. Ez olyan, mint a Forma-1. Mindig van egy kisebb fejlesztés, amivel biztonságosabb, pontosabb a gép, és néha jön egy nagyobb fejlesztési csomag.

Új tartályváltozatok és profi vetés

Az új Pronto M21 modell sokban változott, de a jól bevált alapok maradtak! A Pronto-elv verhetetlen! Talajművelés – egyengetés/hengerezés – vetés – lezárás/hengerezés az alapja a Pronto vetésnek, és ez több ezerszeresen bizonyított.

Az új Pronto 6 DC akcióban

Az új fejlesztéseknél a még jobb kezelhetőség, a strapabírás és biztonságosabb üzemeltetés állt a fejlesztők törekvéseinek homlokterében. A minél több tartály egyre nagyobb igényének megfelelően, a Pronto 3-6 DC-t akár már négy tartállyal is lehet szerelni. Az osztott vetőmag-/műtrágyatartály a 3-4 m-es gépeknél 4000 l, míg a 6 DC-nél 5000 l. Ezen felül jönnek a MiniDrill tartályok, amelyek 400 l térfogatúak.

A legfontosabb azonban továbbra is a pontos vetés! A rövidtárcsa bekeveri és aprítja a szármaradványokat, a gumikerekes henger letömörít, és egy „autópályát” képez a vetőcsoroszlyák előtt.

A Prontoban a mellső gumikerekes henger egyenget, a tárcsa sekélyen magágyat készít
A műtrágyaelosztó-torony a tartályon kívül kapott helyet

A TurboDisc vetőcsoroszlyák pontosan helyezik a vetőmagot a talajba, és a mélységtartó kerék egyben le is hengerli azt.

Kisebb fogyasztás és kopás gumikerékkel

A Pronto vetőgépre mellső gumikerekes hengert is lehet tenni, aminek ott látjuk előnyét, hogy a lazább talajokon a vetőgép súlyát tartja. Ezzel egyenletes felületet képez a tárcsamező előtt, így a tárcsákat sekélyebben is lehet járatni, aminek az üzemanyag-fogyasztás csökkentésében és a kisebb kopásban látjuk az eredményét.

A Pronto 6 DC-ben a gumikerekes henger csapágyazása a régi egysoros görgős helyett kétsoros kúpgörgős csapágyazásra lett cserélve, így az élettartama megtöbbszöröződik. A gumikerekek mérete is nagyobb lett, így még nagyobb terhelést bírnak, és a földön könnyebben is gurulnak.

Vetés és műtrágyázás – jövedelmezően, ügyesen

A műtrágyaverziós Prontónál a műtrágyaelosztó torony kikerült a tartályból, így sokkal könnyebben megközelíthető, és az esetleges dugulás sokkal könnyebben elhárítható.

A ventilátor magasabbra és a tartály elejébe került, és olajhűtővel is el lehet látni. Ennek az az érdekessége, hogy amikor műtrágyát használunk, és késő ősszel párás a levegő, akkor az olajhűtő felmelegíti és párátlanítja a levegőt, és a műtrágyapor kevésbé tapad meg a csövek oldalán.

Olajhűtő – levegő felmelegítése – párátlanítás

A műtrágya PPF vagy a G&F verziósnál aprómagvetés esetén a MiniDrill tartályból tudjuk kiadagolni az aprómagot és a nagy tartályból kétféle műtrágyát, akár a műtrágyázós csoroszlyákon keresztül (PPF) vagy a vetőmag mellé (G&F).

A jelenlegi és jövőbeni műtrágyaárak mellett érdemes elgondolkodni azon, hogy a komplex műtrágya helyett a különböző formulációjú mono műtrágyákból a vetőgép a legmegfelelőbb keveréket tudja előállítani. Az egyik vagy másik fajta műtrágya túl- vagy aluladagolását így könnyen el tudjuk kerülni. Az egyre szárazabb körülmények közötti vetésnél a keléssel van mindig gond.

Pronto 6 DC PPF vagy G&F kazettás adagolókészülék
A MiniDrill a vetőgép végére is szerelhető
RowControll

A Pronto TurboDisc vetőcsoroszlyát extra magfogó kerékkel is fel lehet szerelni. Ennek abban van előnye, hogy a vetőmagot a vetőbarázda aljába préseli, és sokkal jobb lesz a mag – talaj kontaktus, egyöntetűbb, robbanásszerű a kelés.

A nagyon nedves körülmények között ezt a magfogó kereket ki lehet venni, mert a mélységtartó és lezáró kerék továbbra is a csoroszlya tartozékaként végzi a feladatát. A minél kevesebb rávetés és ez által a vetőmag- és a tápanyagspórolást a RowControl sorelzáró rendszer a még tökéletesebben tudja megoldani.

Az akár négy elektromotorral ellátott adagolók és a sorelzárók összhangja biztosítja azt, hogy minimális a felülvetés! Az új Pronto egy olyan univerzális aprómagvető, amellyel a pontos és biztonságos vetést még magasabb szintre emelték!

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

Horsch