Borsó a pincéből, akár egész évben

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 11.

Modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képesek lennénk egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóikat – az innovatív megoldásra Szűcs Endre, a bedrock.farm Kft. alapító társtulajdonosa hívta fel a figyelmet.

Cukorborsó
Harmincféle növény kapható jelenleg: cukorborsó, retek, kapor, bazsalikom, koriander… (Fotó: bedrock.farm)

Egy belvárosi helyiség pincéjében termel a startup társaság

A termelést 2020 közepén kezdték meg a fővárosban, most a nagyjából 175 négyzetméter alapterületű, Lónyay utcai pincegazdaságukban dolgoznak.

Hidropónián és aeropónián alapuló technológiával, speciális lámpákkal, szivattyúkkal és légkondicionáló berendezésekkel alakítják ki a leveles zöldeknek, a mikrozöldségeknek és a fűszernövényeknek megfelelő környezetet többszintes polcrendszereken.

A kiválóan magas minőséget az év minden napján tudják biztosítani

A sajátos technológiával és az egyedi polcrendszernek köszönhetően a helyiség egy négyzetméternyi alapterületén 7 négyzetméternyi termesztési felületet tudnak kialakítani. Kínálatunkban harmincféle növény kapható állandóan, köztük retek, kapor, bazsalikom, koriander, cukorborsó és zsázsa is, de vevői igény szerint bármikor tudnak bővíteni.

Tavaly 21,5 ezer adagot értékesítettek 126 különböző fajta növényből 57 partnerük számára, az idén partnereik száma már hetvenre nőtt. Tavaly november óta megduplázták termesztési kapacitásukat, de így is másfélszer több megrendelésük van, mint amennyit ki tudnak szolgálni. Elsősorban éttermekkel dolgoznak, de online és kiskereskedelmi üzletekben is kaphatók a terményeik.

A beltéri farmok esetében meghatározó a fény szerepe

A led-technológia elterjedése az üvegházi növénytermesztés forradalmát hozta, mivel lehetővé vált a növénytermesztéshez szükséges, a napéhoz hasonló fény energiahatékony előállítása. Fenntarthatósági szempontból előnyös, hogy a beltéri termesztés vízigénye kisebb a kültérinél, és termőföldet sem igényel.

A kártevők és szennyeződések nem jutnak be a zárt rendszerbe, így a növényvédőszerek használata is kizárható.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy bővítsék a termelést, és kialakítsák a helyben termesztés franchise-hálózatát a technológia értékesítésével. Külföldi piacralépésük megalapozásához újabb befektetési kört várnak.

A cég a szerdán nyitó PREGA 2022 Konferencián is megtalálható lesz.

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc