fbpx

Repce: az első választások fontossága

Írta: - 2022 május 11. -Hirdetés

A repce az a növényünk, amely 10 hónapot tölt a szántóföldön, de a fennmaradó két hónapban is gyakran megfordul a gondolataink között. Például, amikor a gabonatarló kezelését, a tarlóhántást, az alaptrágyázást, vagy éppen a magágykészítési munkákat tervezzük. Ily módon nyugodtan állíthatjuk, hogy életünk szerves része. Vitathatatlanul technológiai növény, rengeteg múlik a talajmunkálatok és a növényvédelmi beavatkozások mikéntjén és időzítésén. De nem szabad félvállról venni a hibridválasztást sem, hiszen a terméspotenciálon kívül sokat adhat a termésvédelemhez is!

Gondolunk itt többek között a kipergés-ellenállóságra, melyről a DEKALB méltán híres, köszönhetően a nemesítésben használt, olajretekből származó genetikai háttérnek. A terméspotenciál megvédésén túl a talajba kerülő magkészletet is csökkenthetjük ezáltal.

A DEKALB hibridek betegségekkel szembeni ellenállása is kiváló. Fóma elleni védekezéshez az RLM 7 génnel rendelkeznek, de sok hibridünk poligénes rezisztenciával is bír. Szántóföldi kísérleteinknél végzett állomány- és tarlóvizsgálataink alkalmával a vizsgált konkurenciák átlagánál szignifikánsan erősebb szklerotínia elleni toleranciát igazoltunk.

E kiváló tulajdonságok hátterében komoly nemesítési és tesztelési program áll. Nemesítési állomásaink mellett több országban vannak regisztrációs és fejlesztői kísérleteink. Hazánkban nemesítési kísérletből évente 5-6000 parcella kerül beállításra, fejlesztésünk az ország 30 pontján mezoparcellákon vizsgálja a jelenlegi és leendő DEKALB hibrideket.

Ennek a komoly háttérmunkának köszönhető, hogy 2022-ben is kiemelkedő hibridekből áll hazai portfóliónk. Ezúttal TuYV (tarlórépa-sárgaság vírus) rezisztenciát biztosító génnel rendelkező hibridjeink közül hármat szeretnénk a repcetermesztők figyelmébe ajánlani:

  • DK EXCITED: a portfólió „igáslova”, legyen szó intenzív vagy extenzív termesztési környezetről. Kiemelkedő termőképesség, átlagos magasság és egyöntetű állomány jellemzi. Kirobbanó tél előtti fejlődésének köszönhetően megkésett vetéssel is erős állományként megy a télbe. Mind kipergés-, mind betegség-ellenállóság terén kiválónak számít, még az erős DEKALB mezőnyben is. 2021-ben a GOSZ-VSZT-NAK repce posztregisztrációs fajtakísérleteiben a középérésű csoport abszolút győzteseként végzett. A 2022-es szezonban is elérhető speciális, Acceleron PRECISION vetőmag kezelési eljárással.
  • DK EXBURY: a TuYV rezisztencia mellett az eddigi legnagyobb terméspotenciált is magában hordozza, termésvédelmét kiváló télállóság és stabil szár teszik teljessé. A DK EXCITED hibriddel főbb jellemzőiben egyezik, de vizsgálataink alapján még erőteljesebb tél után regeneráció jellemzi. Kiváló választás a közép-korai hibrideket kedvelő intenzív termesztőknek.
  • DK EXPOSE: A régebbi DEKALB genetikákra emlékeztető, robusztusabb hibrid. Kiváló tél előtti fejlettsége ellenére nem jellemző rá gyökérnyaki megnyúlás, így a „hagyományos” teleket is kiválóan tolerálja. A tavaszi időszakban későbbi újraindulás és portfóliószinten a legkésőbbi szárbaindulás jellemzi. Ez védelmet adhat az utóbbi éveket jellemző kora tavaszi fagyok okozta szárrepedések ellen, melyek később a betegségek kapujává is válhatnak a növényeken. Későbbi újraindulása és virágzása ellenére az előző hibridekkel egy időben, azonos szemnedvesség mellett takarítható be.
repce

Repcevetőmag-választásnál is előfordul, hogy a döntés a hibrid tulajdonságai helyett az ára alapján születik. Pedig egy átlagos 130.000 forintos (és jelenleg ez jóval magasabb) terményfelvásárlási ár mellett is körülbelül csupán 150 kg termés árába kerül egy hektár jó minőségű vetőmag. Új hibridjeink vizsgálatainkban régebbi, kontrollként használt hibridhez képest 300 kg terméstöbbletet adtak, míg a vizsgált versenytársakkal szemben ennél is többet is mértünk.

Idén nyáron adja földjének a legújabb DEKALB genetikák valamelyikét! Éljen a DEKALB repce kelési kockázat-átvállalási program nyújtotta biztonsággal, és legyen sikeres a repcetermesztésben!

Bayer Crop Science
További információ: dekalb.hu

Bayer