fbpx

Maxxxold ki a repcédet!

Írta: - 2022 augusztus 26. -Hirdetés

A BactoFil® Repce + TrichoMax együttes alkalmazása megold minden fontos mikrobiológiai feladatot a repce korai, őszi fejlődésében.

repce
A jó termésátlagért már a korai, őszi fejlődésben érdemes megtámogatni a repcét a megfelelő kezeléssel

Az olajos növények legveszélyesebb kórokozója a fehérpenészes szárrothadás, vagy szklerotínia

Mérsékelten meleg, csapadékos években a felmérések alapján akár 50%-os kárt is képes okozni. A nagy mennyiségben keletkező szaporító képletei, a szkleróciumok tovább növelik a következő évek fertőzési kockázatát, mivel 5-15 évig is életképesek maradnak a talajban, várva a következő gazdanövény vetését a területen.

Egészséges növényállomány csak egészséges talajban nevelhető, illetve a talajhigiénia javításával a termés biztonsága is növekszik. Napjainkban ebben nyújtunk segítséget a talajmikrobiológia komplex technológiájával.

A BactoFil® Repcében lévő mikroorganizmusok számos ponton támogatják a növények életfolyamatait, és kedvezően hatnak a talaj tápanyagellátó és vízgazdálkodó képességére.

Mikroorganizmusok alkalmazásának előnyei:

  • hormontermelés;
  • tápanyagfeltárás a talajból, és légköri nitrogén megkötése;
  • biokontroll hatás;
  • talajszerkezet javulás.

Az egyedfejlődés szabályozásában a növény a gyökértömeget tekinti a meghatározónak, vagyis ehhez igazítja a föld feletti rész növekedését. A kezdeti gyökérfejlődés alapvetően meghatározza a termés mennyiségét.

TrichoMax felhasználás előnyei:

Trichoderma harzianum hasznos gomba biokontroll hatásával biztosítja a repce gyökérkörnyezetének egészséges állapotát. Parazitálja a fertőzés forrását jelentő szkleróciumokat, ezért a későbbi gombaölő szeres állománykezelések hatékonysága is jobb lehet.

Trichoderma harzianum gomba és szklerotíniás repceszár

Talajjavítás, hormontermelés, ellenállóképesség fokozása, biokontroll hatás

A Trichoderma harzianum a repce gyökérzetének környezetéből kiszorítja a káros gombákat, minimalizálva a talajból induló betegségek kialakulásának lehetőségét (a képen látható a hiperparazita gomba).

A TrichoMax és a BactoFil® Repce komplex, szinergista hatása mind a gyökér körüli egészséges termőtalaj kialakításában, mind a cellulózbontás tekintetében egyedülálló.

TrichoMax hatása, grafikon
A TrichoMax felhasználása két termelési szezonban is 5-14%-os mértékben javította azon növényeink tulajdonságait, amelyeknél a biokontroll tevekénységnek kiemelt szerepe van a talajban áttelelő̋ és onnan fertőző̋ kórokozók miatt.

A kedvező hatásokat elérheti az igen kedvező termékpár megvásárlásával.

Bővebb információ: www.agrobio.hu

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.

agrobio