fbpx

Ismeretlen származású palántákat foglalt le a hatóság

Írta: Barna Ferenc - 2022 augusztus 26.

Illegálisan működő forgalmazók buktak meg hatósági ellenőrzésen, az akció során 6 ezer ismeretlen származású palántákat foglaltak le. A negatív tapasztalat miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei a következő időszakban is kiemelten vizsgálják majd a mezőgazdaság e szektorár a minőségi hazai szaporítóanyag-előállítás érdekében.

Szamóca
A mezőgazdaságban kulcskérdés a szaporítóanyag minősége (fotó: Pixabay)

Az ellenőrzéseket bejelentésre alapozva indították

A lefolytatott Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei próbavásárlások során az egyik esetben 2000 db, míg a másik alkalommal 4000 db igazolatlan származású palántákat zároltak a hatósági ellenőrök. A növényeket gyümölcs szaporítóanyag előállítói (faiskolai) engedély, illetve szaporítóanyag nagykereskedelmi engedély nélkül kínálták eladásra.

A jogszabályi előírásokat be nem tartó piaci szereplőkkel szemben hatósági eljárás indul, mely akár 250 000 forinttól 5 millió forintig terjedő minőségvédelmi bírság kiszabását is eredményezhet.

A gyümölcstermelők munkájának sikerében kulcsfontosságú a felhasznált növényanyag

Az illegális szaporítóanyag fogalmazás egyaránt veszélyezteti a szaporítóanyag-előállítási, -forgalmazási és -ellenőrzési rendszer hitelességét és a felhasználók, telepítők, gyümölcstermesztők érdekeit.

A megbízható származás, egészségi állapot, biológiai érték,… mind fontos szempont, így kiemelt érdeke a szaporítóanyag-forgalmazó és az általa kínált termék alapos felmérése.

A Nébih oldalán számos, a körültekintő vásárlást segítő tájékoztató olvasható, melyekben részletesen megtalálhatók az alapvető szakmai és jogszabályi feltételek.

Bármilyen online felületen az értékesítésre felkínálás már önmagában forgalmazási tevékenységnek minősül

A hatóság kiemelten figyel és kivizsgál minden gyümölcs-szaporítóanyagot kínáló hirdetést, illetve egyéb aktivitás e témakörben. Az illegálisan működő szaporítóanyag-forgalmazók kiszűrése érdekében a szakemberek tervezett célellenőrzéseket fognak tartani.

A jogosultság nélküli, „fekete forgalmazók” a szaporítóanyag felügyeleti jogszabályok megsértése miatti eljárás és bírság mellett számíthatnak a társhatóságok bevonására is.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc