fbpx

Megbukott a vizsgálaton a holland paradicsompalánta

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 03.

Hollandiából vásárolt paradicsompalántáit vizsgáltatta be egy Pest megyei termelő; a paradicsom barna termésráncosodás vírusát (ToBRFV) mutatta ki mind a 8 fajtából származó minta esetében a Nébih laboratóriuma – esettanulmányával hívja fel a termelők figyelmét a veszélyre a hivatal.

Paradicsompalánta
Volt növényútlevél, nem kellett volna, gyanús legyen. Vagy mégis? (Fotó: Pixabay)

Mindegyik szaporítóanyag rendelkezett mentességet igazoló növényútlevéllel

A paradicsom barna termésráncosodás vírus okozta fertőzés elleni védekezés csak hatékony prevencióval valósítható meg. Ezen elv alapján kezdeményezte az önellenőrzést – a kiültetést megelőzően – a termelő. A laboratóriumi vizsgálat ToBRFV károsító jelenlétét bizonyította, pedig a palánták rendelkeztek a károsítóktól való mentességet igazoló növényútlevéllel.

Ezen okmány elméletileg önmagában is igazolja a zárlati, a vizsgálatköteles nem zárlati, valamint az uniós ideiglenes zárlati károsítóktól való mentességet.

Magyarországon 2021-ben négy különböző helyen mutatták ki – a jelentős gazdasági kárt okozó – ToBRFV vírus jelenlétét – megéri vigyázni és bevizsgáltatni a szaporítóanyagokat.

Az önellenőrzésnek köszönhetően a tünetek megjelenése előtt szerzett tudomást a termelő a fertőzésről, így csökkentette a továbbterjedés kockázatát is.

A paradicsom piaca így is hullámzik, érdemes a termelést minden oldalról biztosítani.

Hatósági intézkedések

A fertőzés kapcsán a területileg illetékes kormányhivatal növényvédelmi szakemberei haladéktalanul megkezdték a hatósági intézkedéseket. A holland palánta-előállító cégtől megkérték a szállítmányra vonatkozó negatív laboratóriumi eredményeket. A külföldi eredményközlő dokumentumok megérkeztek, azonban nem tartalmazták az alkalmazott vizsgálati módszereket, és hiányoztak a vizsgált tételek egyértelmű azonosítására alkalmas jegyek is.

A fenti eset tapasztalataira hivatkozva a Nébih felhívja a magyar paradicsomtermesztők figyelmét, hogy a ToBRFV fertőzés elleni védekezés csak preventív eszközökkel, köztük az önellenőrzésen alapuló laboratóriumi vizsgálat elvégzésével valósítható meg.

A növénytermesztőknek érdemes az alábbi szabályokat követni:

  • szaporítóanyagot csak megbízható forrásból szerezzenek be;
  • külföldi előállítású vetőmagoknál itthon végeztessék el (palántázás előtt) a vetőmagok laboratóriumi vizsgálatát;
  • külföldi előállítású palánták esetében itthon végeztessék el (ültetés előtt) a palánták laboratóriumi vizsgálatát;
  • végezzenek önellenőrzést a növényállományban;
  • szigorúan tartsák be az általános higiéniai szabályokat (a termesztés és forgalmazás során egyaránt);
  • végezzék el a használt eszközök, göngyölegek alapos és rendszeres fertőtlenítését;
  • haladéktalanul értesítsék a területileg illetékes megyei kormányhivatalt ToBRFV, illetve egyéb, jelentésköteles fertőzésgyanú esetén.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc