fbpx

India betör az orosz gabonapiacokra, harc a drágulással

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 20.

„Az oroszországi gabonaexportot is ki kell venni az egyenletből”, mondta a napokban az indiai miniszterelnök, aki növeli az óriási állam gabonakivitelét. A cél elfoglalni az orosz (és ukrán) gabonapiacokat, illetve mérsékelni az extrém áremelkedést.

gabona

India enyhítené a pusztítás hatásait

Narendra Modi indiai miniszterelnök jelezte, hogy India kész élelmiszert szállítani a világ többi részére az ukrajnai háború miatti kínálati sokkok és az árak növekedése miatt. India képes és hajlandó „akár holnaptól élelmiszerkészletekkel ellátni a világot”, ha a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megengedi. Ez a törekvés persze nem emberbaráti gesztus, mivel Indiának van bőven gabonája és az árak hatalmas üzletekkel kecsegtetnek. Ugyanakkor azért az is biztos, hogy az oroszok ukrajnai pusztításai nemcsak az ukránoknak tragédia, de aggasztja az éhezéstől, menekülthullámtól tartó Európát is. Vagyis minden plusz gabonaexport-mennyiség enyhítheti az ukránok elleni háború katasztrofális globális hatásait.

Az orosz kiesik az egyenletből

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (UNFAO) élelmiszerár-indexe szerint a háború után ugrottak, és már 1990 óta a legmagasabbak. Ezt tovább fokozza majd, hogy mivel Oroszország és Ukrajna a világ két legnagyobb búzaexportőre (a globális éves búzaeladások körülbelül egyharmadát adják), a kiesésük ugyanilyen kiterjedéseű probléma is. „Az Oroszországot fenyegető ellátási zavarok és az embargó fenyegetése azt jelenti, hogy ezeket az exportokat ki kell venni az egyenletből. India beleléphet, hogy többet exportáljon” – reagált a hírekre Upali Galketi Aratchilage közgazdász az UNFAO-nál. India a világ második legnagyobb rizs- és búzatermelője. Április elején 74 millió tonna volt raktáron a két alapanyagból. Ebből 21 millió tonna stratégiai tartalék és állami készlet, amit több mint 700 millió szegény számára biztosít olcsó élelmiszerekhez való hozzáférést.

Máris túl a rekordon

Ugyanakkor az orosz pusztítás negatív következményei még Indiát is elérik. A műtrágyahiány miatt a hozamok várhatóan alacsonyabbak lesznek, továbbá a globális drágulás a világszerte szűkülő importhoz vezet, ami mérsékeli a kilátásokat. India az egyik legolcsóbb búza- és rizsszállító a világon. A kereskedők a nemzetközi piac növekvő keresletére reagálva áprilistól júliusig már több mint 3 millió tonna búza exportjára kötöttek szerződést az illetékesek szerint. A mezőgazdasági export 2021 és 2022 között meghaladta az 50 milliárd dollár rekordot.

rizs

Segíthet lehűteni az árakat

Ha a WTO tényleg engedélyezi az indiai exportbővítést, akkor idén 22 millió tonna rizs és 16 millió tonna búza jelenhet meg a világpiacon. „Ez segít lehűteni a világpiaci árakat, és csökkenti az importáló országok terheit szerte a világon” – mondja Ashok Gulati, az Indiai Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Kutatási Tanácsának mezőgazdasági professzora.

Fotók: Illusztráció (Horizont Média/archív; Kohout Zoltán)