fbpx

Nagyon nagy üzlet előtt áll a gabonaexportunk

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 08.

Nagyon jelentős mértékben nőhet a gabonakivitel, sőt, az egész gabona-külkereskedelem javulni fog idén a kontinensen. Nem is kicsit.

raktár
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Nem csak a háború teszi

Az Európai Bizottság által közzétett legfrissebb előrejelzés szerint az EU gabonaexportja a gazdasági évben 14 százalékkal, 49 millió tonnára emelkedhet. A 2021/22-es uniós gabonatermelés meghaladja majd a 293 millió tonnát, ami 4,3 százalékos növekedés a korábbi azonos időszakhoz képest. További kedvező tény, hogy emögött nem a megrázó ukrajnai orosz agresszió okozta veszteség van. Az EU gabonatermelése ugyanis már az orosz invázió előtt is nőtt. A háború egyedül az EU gabonaimportját érintheti, azaz csökkentheti – 19 millió tonna alá, ami 10 százalékos mérséklődés 2020/21-hez képest. (Ukrajna az EU kukoricaimportjának fő forrása: tavaly 6,5 millió tonnát hoztak be onnan, de kulcsfontosságú az ukrán búza is.)

Jó kilátások

A Tallage francia piacelemző cég szerint 21,6 millió hektárról takaríthatnak be őszi búzát az idén, és a terméskilátások most még elég jók. Magyarországon a Tallage szerint 5,1 millió tonna búza aratására van kilátás. Kukoricát idén 9,1 millió hektárról takaríthatnak be Európában, ami az egy évvel korábbitól 2 százalékkal maradna el, de az elmúlt 5 év átlagát meghaladja. (A kukorica-vetésterület módosulhat, miután a 2022-es betakarításra vonatkozóan az EU csökkentette a zöldítésre vonatkozó szabályokat – emlékeztet az AKI. Mindez a mostani, sőt, a várható árak mellett a magyar gazdaságoknak is komoly üzleti lehetőségeket hozhat.