fbpx

Félnek a gazdák, mégsem cselekednek

Írta: Szerkesztőség - 2015 május 15.

Meglepő és egyben elgondolkodtató számokat tartalmaz az a friss kutatás, amely szerint bár a növénytermesztők 57%-a tart valamilyen növénykár bekövetkezésétől, 51%-uk mégsem tesz semmit a kárveszély csökkentése érdekében. Ennek oka, hogy nem rendelkeznek elegendő információval a biztosítások megkötéséhez szükséges tennivalókról és a lehetőségeikről. Ezért forradalmasíthatja a piacot a napokban megnyílt internetes portál, az Agrisk.hu, amelyen a gazdálkodók összehasonlíthatják a biztosítói kártérítések lehetséges szintjeit, színvonalát, és megtalálhatják a legjobb ár-érték arányú növénybiztosítást. A portál magyar ötlet és fejlesztés alapján, agrárbiztosítási szakértő munkáját dicséri.

A szélsőséges hazai időjárás következtében évről-évre nehéz helyzetbe kerül a növénytermesztők egy része. Egyik évben az aszály miatt a kukorica-, máskor a jég miatt a gyümölcstermesztők. Ilyenkor aztán általában kiderül, hogy az érintettek közül sokan végzetes károkat szenvednek. Ugyanis, ma Magyarországon a mezőgazdasági területeknek körülbelül 40%-a biztosított, és a gazdák kevesebb, mint fele köt biztosítást. Egy most befejeződött reprezentatív felmérés ennek okait járta körbe, illetve azt vizsgálta, mi a gazdák véleménye a jelenlegi agrárbiztosítási piacról.

A kutatásból az derült ki, hogy a növénytermesztők 57%-a tart valamilyen káreseménytől és mindenki biztos volt abban, hogy belátható időn belül valamilyen kár éri a terményét, termését. Az észlelt veszély ellenére azonban a válaszadók 51%-a semmit sem tesz a kárveszély csökkentésére. Ennek oka pedig – azon túl, hogy általában a biztosítási díjak nagyságát magasnak találják – az, hogy nem rendelkeznek elegendő információval sem a biztosítások megkötéséhez szükséges tennivalókról, sem a lehetőségeikről.

Az eredményekből az is világosan látszik, a mezőgazdaságban is igény van arra, hogy a biztosítások felhasználóbarát módon összehasonlíthatók legyenek, ahogy azt a kötelező gépjármű biztosítások, vagyon- vagy életbiztosítások esetében megszoktuk.

Éppen ezért válhat gyorsan népszerűvé az az új és hiánypótló szolgáltatás, amit az Agrisk.hu növénybiztosítási portál nyújt a növénytermesztőknek. Ennek segítségével pár kattintással összehasonlíthatóvá válnak a növénybiztosítások. Így a jövőben már nem fordulhat elő, hogy valaki a saját szempontjai alapján ne a számára legjobb megoldást válassza. Használata erősíti az öngondoskodást, és csökkenti a kiszolgáltatottságot a termelők körében.

A kalkulátor segítségével összehasonlíthatók a növénybiztosítások

A kalkulátor segítségével összehasonlíthatók a növénybiztosítások

Magyar fejlesztés, amely újraértelmezi a piacot

Az Agrisk.hu növénybiztosítási portál az első olyan agrárbiztosítási oldal, ahol a növénytermesztők kifejezetten mezőgazdasági biztosításokat hasonlíthatnak össze. Végre az apróbetűs részek olvasgatása helyett néhány kattintással eligazodhatnak a bonyolult ajánlatok között.

„A növénybiztosítási portált kifejezetten azzal a céllal hoztuk létre, hogy a gazdálkodók ki tudják választani az itthon növénybiztosítást kínáló biztosítók (Allianz, Generali, Groupama, EMAÜ) ajánlatai közül azt, amelyik a legjobb ár-érték arányt nyújtja nekik. A portál egyszerűen működik, a termőterület, a növény és a hozam megadásával egyből kiderül, hogy mennyit kockáztatunk biztosítás nélkül. Ha kiválasztjuk, mit szeretnénk ebből biztosítani, megkapjuk a biztosítók ajánlatait könnyen összehasonlítható formában. A biztosítási díj ismeretében már mindenki el tudja dönteni, mi jelenti a legnagyobb védelmet, és már meg is kötheti a szerződést.” – mondta az Agrisk.hu portál kitalálója és tulajdonosa, Surmann Árpád, agrárbiztosítási szakértő.

A biztosítási portál használata ingyenes a gazdák számára, tervek között szerepel, hogy a jövőben a növénybiztosítások mellett valamennyi, a mezőgazdasági szereplők számára fontos biztosítás összehasonlítására is alkalmas lesz az oldal.

További információ és a szolgáltatás kipróbálása:

http://www.agrisk.hu/