fbpx

A fogyasztók és a mezőgazdasági termelők fenntarthatóbb élelmiszer-termelést szeretnének Európában

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 szeptember 11.

A friss kutatás rávilágít arra, hogy a fenntarthatóság kérdése elsődleges fontosságú az európai fogyasztók és mezőgazdasági termelők számára, akik pozitívan viszonyulnak olyan innovatív technológiákhoz, amelyek alkalmasak magasabb tápértékű élelmiszerek előállítására.

A Fenntartható Élelmiszeripari Rendszerek Európában (Sustainable Food Systems in Europe) – című tanulmányt a Corteva Agriscience megbízásából a Financial Times csoport Longitude nevű cége készítette. A tanulmány szerint a megkérdezett gazdálkodók több mint kétharmada azt tervezi, hogy az elkövetkező öt évben új növénytermesztési technológiákból származó termékeket fog felhasználni, a fogyasztók több mint fele pedig nyitott a technológia elfogadására.

A kutatás alapjául két felmérés szolgált: az egyikben 600 gazdaság tulajdonosai és vezetői vettek részt Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Romániában, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában, a másikban pedig 2500 fogyasztót kérdeztek meg Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, az Egyesült Királyságban és Ukrajnában.

A kutatásból az is kiderül, hogy amikor a fogyasztók fenntartható módon előállított élelmiszereket tesznek a kosarukba, leginkább a hulladék mennyiségének csökkentését, a kistermelők támogatását és a szintetikus növényvédő szerek visszafogását tartják szem előtt. A kutatás felhívja a figyelmet a fenntarthatóbb gyakorlatokat követő gazdálkodók előtt álló kihívásokra is – nevezetesen a rájuk háruló anyagi terhekre.

A tanulmány ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a gazdálkodók több mint egynegyede szerint rövid távon a legnagyobb kihívás számukra a fogyasztói igények teljesítése, és ez ugyanolyan súllyal esik latba, mint a növényi kártevők elleni küzdelem. Felismerték azt is, hogy a társadalom nyitottan áll olyan új növénytermesztési technológiákhoz, mint például a CRISPR-Cas/génmódosítás, és tízből közel kilenc gazda úgy gondolja, hogy a fogyasztók többet fizetnének az ilyen módszerekkel előállított árukért.

Igor Teslenko, a Corteva Agriscience európai elnöke elmondta: Ez a tanulmány is bizonyítja, hogy Európában valós igény van fenntarthatóbb élelmiszergyártására. A Corteva Agriscience olyan helyzetben van, hogy a fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos párbeszéd mozgatórugója legyen – nemcsak a fogyasztói véleményt közvetíti a mezőgazdasági termelők felé, hanem a gazdálkodók szempontjait is megismerteti a fogyasztóval.

Nagyon jó látni, hogy a fogyasztók és a mezőgazdasági termelők pozitívan állnak az új, izgalmas lehetőségeket hordozó, nagyobb tápértékű élelmiszerek előállítására alkalmas növénytermesztési technológiákhoz, amelyek a termelők és a fogyasztók életminőségét egyaránt javítják. A fogyasztók hajlandók többet fizetni a fenntartható módon előállított élelmiszerekért, ezért az összes érdekelt szereplő – köztük az ipar – feladata, hogy támogassa ezt az ügyet.

A Corteva Agriscience-nél hiszünk abban, hogy minden tevékenységünkkel a fogyasztót és a mezőgazdasági termelőket szolgáljuk. Éppen ezért cégünknél a jövő termékportfóliójának kialakítása érdekében folyamatos az innováció. Integrált megoldásaink vannak, amelyekben összehangoljuk a vetőmagokat, vetőmag-technológiákat, mezőgazdasági tanácsadást és digitális megoldásokat a kedvezőbb környezetvédelmi hatású növényvédő szerekkel. Ezekkel a megoldásokkal ügyfeleink növelhetik termelékenységüket, miközben a növekvő népesség számára megfelelő mennyiségű, egészséges élelmiszert állítanak elő – fejezte be Igor Teslenko.

A Corteva Agriscience elkötelezett amellett, hogy figyelembe vegye a kutatás valamennyi kulcsfontosságú megállapítását, ezzel is hozzájárulva a fenntarthatóbb mezőgazdaság megteremtéséhez és a következő generációk jobb életminőségéhez.