fbpx

Száraz, meleg idő – tűzgyújtási tilalom!

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 22.

Az elmúlt napokban az átlagostól melegebb volt az időjárás, így az erdőterületeken található avar, gyep és tűlevél réteg kiszáradás miatt fokozott tűzveszélyes. Ez a jelenség az alföldi területeken még jellemzőbb, ezért 2023. június 22-től Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben életbe lépett a tűzgyújtási tilalom – tájékoztat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Tűzeset
A nagy hőségben bármi lángra lobbanhat, így egy szeméttelep ég (fotó: Katasztrófavédelem, Pest Vármegye)

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza

Az elmúlt napok meleg és csapadékmentes időjárása miatt az alföldi térség erdőterületein található avar gyep és tűlevél réteg kiszáradása okán tűzveszély alakult ki. A kiszáradt erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között gyúlékony állapotba került, így az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válik. A száraz, kánikulai időjárás miatt a biomassza és tűzterjedési viszonyok további kedvezőtlen változása várható. Fennáll a nagy területű koronatüzek kialakulásának kockázata.

A fokozott erdőtűz kockázat miatt az alábbi vármegyékben lép életbe a tűzgyújtási tilalom:

  • Bács-Kiskun,
  • Csongrád-Csanád.

Tilos tüzet rakni a kijelölt erdei tűzrakóhelyeken is!

A kánikulai időjárásban a tűzkockázat a tilalommal nem érintett megyékben is magasabb. A Nébih kéri, fokozottan ügyeljenek arra, hogy ne dobják ki a csikkeket a gépkocsiból, mert az könnyen meggyújtja az útmenti növényzetet. Belterületen is kerüljék a nagy lángmagasságú tüzek gyújtását, mert a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is képesek tüzet okozni.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt tilos tüzet rakni a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken is. 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a Nébih által működtetett Erdőtűz-megelőzési Projekt oldalán és/vagy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján található térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők.

A mezőgazdaság is lehet tűzveszélyes

Ilyen időjárás során a gazdáknak is fokozottan figyelniük kell. A fokozatosan érő mezőgazdasági kultúrák hamar lángra kaphatnak a nagy hőségben a betakarítás közeledtével.

A munkagépeket is érdemes ellenőrizni, felkészíteni a betakarítási munkákra, mely munkafolyamathoz hozzátartozik a tűzmegelőzési intézkedések aktualizálása, berendezések javítása, feltöltése…

Forrás: Nébih