fbpx

Újdonság a hatékony talajjavítás terén!

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 08.

A talajjavítás kérdése ma már nemcsak a szakmai szervezeteket, hanem a termelőket is egyre inkább foglalkoztatja. Konferenciák tömkelege tűzi zászlójára a talajjavítás fontosságának megvitatását, ugyanakkor nehéz eligazodni a rendelkezésre álló termékek között. Erre a piacra lépett be az Omya, saját gyártású rendkívül hatékony Agrocarb és Calciprill termékcsaládjaival, miközben a gyártó portfóliója ennél sokkal szélesebb.

talajjavítás

A talajok tápanyag-szolgáltató képességét és ebből adódóan a termésbiztonságot nagymértékben meghatározza a pH és a Ca-tartalom. A talaj kezelésére érdemes olyan terméket választani, amelyik hatékonyan, de kíméletesen avatkozik be a talajélet folyamataiba. A CaCo3 egy olyan természetes anyag, mely kiválóan alkalmas erre a feladatra. Alkalmazása esetén nem jelentkezik termikus hatás, és nincs drasztikus pH-ingadozás. A CaCo3-alapanyagú termékek (ez lehet puha mészkő, kemény mészkő, kréta, márvány stb.) hatékonysága leginkább a gyengesavas reaktivitással jellemezhető.

Ez egy egyszerű elemzés, amelyik azt mutatja meg, hogy a kijuttatott termék egységnyi idő alatt milyen mértékben reagál a talajokra jellemző gyengesavas környezetben. Ez a jellemző nem keverendő össze a savoldhatósággal. Az Omya nemzetközi szinten meghatározó, döntően kalciumkarbonát-őrleményeket és -granulátumokat gyártó cégcsoport. Az egri bányában kitermelt kiváló minőségű és nagy tisztaságú mészkő a mellette létesült világszínvonalú üzemben kerül feldolgozásra, közel két évtizede.

A termékkört agronómiai szempontok figyelembevételével hozták létre fejlesztőink. A talajkezelések terén különbséget teszünk melioráció, meszezés és Ca-trágyázás között, és termékpalettánkat ennek megfelelően alakítottuk ki.

Agrocarb termékünk, fizikai paramétereit tekintve a hagyományos talajjavító kategóriát képviseli. A 0,3%-os nedvességtartalom garantálja, hogy a felhasználó nem vizet vásárol. Kijuttatása nem feltétlenül igényel speciális műtrágyaszóró adaptert. A 0,1-0,25 milliméteres szemcseméretnek és 95%-os CaCo3-tartalmának köszönhetően a pH-ra gyakorolt hatását fokozatosan fejti ki. Megfelelő menynyiségben alkalmazva hosszú távon javítja a pH-t, a Ca/Mg arányt, a talaj szerkezetét és tápanyag-szolgáltató képességét. Hatására jelentősen mérséklődik a nehézfémek felvehetősége.

Az Agrocarb-R-t finom szemcsemérete, magas CaCo3-tartalma és gyengesavas reaktivitása a talajmeszezés nélkülözhetetlen termékévé teszi. A pH-ra gyakorolt hatását rövidebb idő alatt fejti ki, és a kalcium-oxiddal ellentétben, alkalmazása esetén nem jelentkezik termikus hatás, illetve annak következményei. Megfelelő használata esetén bizonyítottan növekszik a hozam és a termésbiztonság. Kijuttatása speciális adaptert igényel, ami partnereinktől egyszerűen bérelhető.

Agrártermékeink „zászlóshajója” a Calciprill granulált CaCo3-termékcsalád, amely egy Ca-műtrágya, a gyökérzónában kifejtett interim, pH-ra gyakorolt hatással, Mg- és S-tartalommal. A megfelelő összetételű granulátum kiválasztása és alkalmazása számtalan előnnyel jár a termelők számára. A készítmény magyarországi nagyüzemi kísérletekben bizonyította eredményességét. A 2018-as évben, kukoricában 1,5 tonna többletet eredményezett a kontrollhoz képest. Jelentősége öntözött területeken, nagydózisú K-műtrágyázás esetén vagy jó Mg-ellátottságú talajokon fokozott. Fizikai tulajdonságait tekintve a termék pormentes, hagyományos műtrágyaszóróval is kiválóan szórható, ráadásul környezetkímélő technológiával készül. Az alapanyag kristályszerkezetének köszönhetően gyenge savakkal mutatott reaktivitása kiemelkedő. Fejtrágyaként jól alkalmazható.

A fokozódó agrárpiaci versenyben nem engedhetjük meg magunknak a foszforhiány tüneteit produkáló repcét, a kénhiányos kalászosokat vagy a Ca-hiányos kukoricát, borsót, szóját. A drága foszfor-, kálium- és nitrogénműtrágyák hasznosulásának fokozására és a hozam növelésére a Calciprill kiválóan alkalmas.

Talajaink kezelés nem csupán termésbiztonság, versenyképesség vagy ár kérdése. Kezeljük körültekintően termőföldjeinket, mert gyerekeink biztonsága, unokáink jövője múlik rajta.

Kádár Zoltán
agrármérnök


Omya Hungária Kft.
[email protected]