fbpx

A nagy hőségben egyre több a mezőgazdasági tűzeset

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 22.

Kombájntűz, nem is egy, most meg több hektáron a gabona gyulladt ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád megyékben. Megkezdődtek a betakarítási munkák, nagy a hőség, egyre több az agrárbaleset.

Ég a tarló
Egyre több a mezőgazdasági munkánk során keletkezett tűz (Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos Facebook-oldala)

Hétfő délután Csongrád-Csanád megyében keletkezett tűz

Kübekháza külterületén mintegy húsz hektáron leégett a lábon álló gabona. A tűzoltók körülhatárolták a lángokat, munkájukat erőgépek is segítették, amelyekkel körbetárcsázzák az érintett és a veszélyeztetett területeket.

Betakarítási munka közben gyulladt ki egy gabonatábla

Tegnap délután Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Mezőkövesd határában volt mezőgazdasági munkával összefüggő tűzeset, melyhez a mezőkövesdi hivatásos tűzoltók vonultak két gépjárműfecskendővel és egy vízszállító járművel. Az egységek vízsugarakkal és kéziszerszámokkal fékezték meg, majd oltották el a lángokat.

A beavatkozást két agrármunkagéppel segítették a földeken dolgozók. A tűzben körülbelül öthektárnyi gabona veszett oda, az eset során nem történt sérülés.

Martfű külterületén 15 hektáron égett a lábon álló gabona és öt hektáron a tarló

Németh Ádám, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője nyilatkozta: a tűz betört a közeli zártkertekbe is; egy 10 négyzetméteres melléképületet teljes egészében elpusztítottak a lángok, illetve felrobbant egy gázpalack is.

A tűzoltók megfékezték a lángokat, személyi sérülés nem történt.

Több hektáron lobbant tűzbe a lábon álló gabona és a tarló Makó-Rákos külterületén

A lángok veszélyeztették a Körös-Maros Nemzeti Park védett területét és egy közeli szarvasmarhatelepet is.

A kiemelt fokozatú tűz oltásában mintegy harminc tűzoltó és több erőgép vett részt.

A mezőgazdasági munkagépekkel igyekeztek tűzvédelmi sávokkal körbehatárolni a területet, de a tűz terjedését segítette, a munkát pedig nehezítette a föltámadó szél.

Az aratási munkálatokkal több kombájntűz is történt. Tavalyi cikkünkben kitértünk, hogy a hasonló, mezőgazdasági gépekkel összefüggő balesetek megelőzése érdekében mire érdemes odafigyelni.

Forrás: MTI