fbpx

Infravörös gabonaelemző beszerzés – mire kell figyelni?

Írta: - 2022 június 22. -Hirdetés

Ugyan több helyen elkezdődött már az aratás az országban, de még mindig nem késő gabonaelemző vásárlásán gondolkodni még az idei aratásra sem. Viszont tudjuk, hogy egy ilyen beruházás nem egy aratásra szól, hanem remélhetőleg sok évig szolgálja az eredményes gazdálkodásunkat. Így, mint minden jelentősebb beruházás előtt, érdemes átgondolni, milyen szempontok alapján lehet összehasonlítani a piacon elérhető gabonaelemző modelleket. Az információk birtokában természetesen már egyszerű a döntés: a legjobb ár/érték aránnyal rendelkező készüléket célszerű választani.

gabonaelemző

Az ár/érték arányból a különböző készülékek árait egyszerű beszerezni, de kérdés, hogy mi adja a gabonaelemző értékét, milyen technikai szempontokat érdemes figyelembe venni a vásárlás során. Cikkünk a döntés-előkészítéshez az alábbi támpontokat adja a leendő vásárlók számára.

Stabilitás, mérési pontosság:

A műszerek mérési pontosságát egyrészt az alkalmazott technológia, másrészt a kalibrációk (mérési függvények) robusztussága határozza meg. Technológiai szempontból egész szem mérésére a magvakat infravörös fénnyel átvilágító (transzmissziós), a mérési hullámhosszokat ún. rácsos monokromátorral kiválasztó műszerek adják a legjobb mérési pontosságot.

A kalibrációk tekintetében azok a műszerek a legjobbak, amelyek a legnagyobb számú, különböző termőhelyekről és évjáratból származó minta felhasználásával készültek.

Az Infacont XGrain és SGrain készülékek a fent említett fejlett technológiával készülnek, a kalibrációk készítése során pedig a hazai minták hangsúlyosan szerepelnek, így az Infracont XGrain és SGrain műszereket kiváló stabilitás és pontosság jellemzi.

gabona

Ergonómia, könnyű használat:

A kényelmi szempontoknál első helyen szerepel, hogy a műszer egész szemet elemez, vagy valamilyen minta-előkészítés (pl. darálás) szükséges a mérés előtt. Az előkészítés hosszabbá és körülményesebbé teszi a mérést, így olyan műszert érdemes választani, amely egész szemet mér.

Fontos a műszer egyszerű kezelhetősége, amit nagyméretű érintőképernyővel, áttekinthető menürendszerrel és felhasználói felülettel lehet elérni. Fontos emellett a magyar nyelvű szoftver és dokumentáció is.

Az Infracont XGrain és SGrain gabonaelemzők egész szemet mérnek, magyar nyelvű kezelőfelülettel és színes érintőképernyővel rendelkeznek, így rendkívül egyszerű a kezelésük.

főmenü

Karbantartási költség:

A választásnál érdemes érdeklődni a különböző műszerek üzemeltetési költségei felől is, mert ez is jelentős tétel lehet.

Az Infracont gabonaelemzők a – javasolt éves megelőző karbantartáson kívül – nem igényelnek rendszeres szervizt (pl. évenkénti lámpacserét), így az üzemeltetési költségei rendkívül alacsonyak.

Hazai gyártás/szerviz:

Különösen a betakarítás idején kiemelkedő szempont, hogy a szerviz mennyire elérhető.

Az Infracont XGrain és SGrain készülékek fejlesztése, gyártása és szervizelése is itthon történik, így a szakértelem és az alkatrészbázis mindig rendelkezésre áll, ami garantálja a gyors és szakszerű hibaelhárítást.

mérés eredmény

Internetkapcsolat, távoli elérés:

Emellett fontos szempont, hogy a műszerek interneten keresztül elérhetők legyenek. Ez lehetővé teszi a műszerparaméterek távoli beállítását, illetve jelentősen megkönnyíti az esetleges hibák dignosztizálását, és esetlegesen javítását is. Az Infracont műszerek az InfraCloud rendszeren keresztül távolról elérhetők mind a felhasználók számára (pl. mérési eredmények megtekintése és letöltése céljából), mind az Infracon szerviz szakemberei számára.

Ha az ár mellett figyelembe vesszük a fenti szempontokat is, megállapíthatjuk, hogy az Infracont XGrain és SGrain gabonaelemzők igen jó ár/érték aránnyal rendelkeznek, így rendkívül versenyképes ajánlatot jelentenek a vásárlók számára.

Takács Dániel
ügyvezető
Infracont Műszeripari Kft.