fbpx

A silókukorica tartósításának jelentősége és lehetőségei

Írta: Agrárágazat-2022/6. lapszám cikke - 2022 június 22.

A kukoricaszilázs-készítés elsődleges célja, hogy egész évben jó minőségű és magas beltartalmú tömegtakarmányt tudjunk etetni az állatokkal.

kukoricasiló

A fermentációs folyamatok koordinálása érdekében be kell tartani a silókészítés alapvető szabályait, a takarmányozási és energiaszolgáltató képesség növelése érdekében pedig érdemes tartósítóadalékot használni. A megfelelő silózási menedzsmentnek köszönhetően a tehenek termelése és egészségügyi állapota is javulni fog, a takarmányozási költségek pedig könnyebben optimalizálhatók lesznek.

A szilázskészítés fő szabályai

Gyakorlati szempontból három fontos dolgot kell szem előtt tartani az optimális erjedés érdekében. A megfelelő tömörítés és precíz letakarás a levegő kiszorítása révén gyors pH-csökkenést és stabil tömegtakarmány-bázist fog eredményezni. A silózás során használt jó minőségű, kombinált baktériumtörzseket tartalmazó tartósítókészítmény nemcsak az erjedési folyamatok optimális lezajlását eredményezi, de a betárolt tömegtakarmány minőségének megóvásához is hozzájárul.

A levegő kiszorítása, tömörítés

A silózást követő néhány órában a növény még lélegzik, az összes levegő elhasználásáig a növényi proteázenzim még aktív. A levegő gyors kiszorítása elengedhetetlen annak érdekében, hogy a nem kívánatos aerob baktériumok, élesztő- és penészgombák ne szaporodjanak el. Ezek ugyanis csökkentik a hasznos baktériumok számára szükséges szénhidrát mennyiségét. A levegő jelenléte a szilázs hőmérsékletét is emeli. A jó tömörítés elengedhetetlen feltétele az optimális szárazanyagtartalommal (320–350 g/kg) történő betakarítás és az ennek megfelelő szecskaméret (1,2–2,2 cm) beállítása.

Gyors pH-csökkenés, stabil tömegtakarmány

Az oxigén elhasználásával egy időben az anaerob tejsavbaktériumok kezdenek elszaporodni, és a vízben oldható szénhidrátokból tejsavat állítanak elő. A keletkező tejsav gyorsan csökkenti a szilázs pH-értékét, limitálja a fehérjebomlást és az energiaveszteséget. A szilázs kémhatásának pH 4,3–4,5 érték alá történő gyors csökkenése megakadályozza a káros enetrobacterium– és clostridiumtörzsek elszaporodását.

Mivel a silókukorica-növényen sok, erjedés szempontjából káros mikroorganizmus megtalálható, a gyors erjedés és a kiváló minőségű tömegtakarmány elérése érdekében érdemes a tartósításhoz tejsavbaktérium-készítményeket használni. A tejsavtermelő baktériumoknak két nagy csoportját tudjuk megkülönböztetni. A homofermentatív tejsavtermelő baktériumok a glikolízis során tisztán tejsavat képeznek, míg a heterofermentatív baktériumok a tejsav mellett ecetsavat és szén-dioxidot is állítanak elő. Az obligát homo- és heterofermentatív fajok mellett léteznek még fakultatív heterofermentatív tejsavbaktériumok (Lactobacillus plantarum) is, melyek a glükózból csak tejsavat termelnek, viszont erjesztik a glükonsavat és a pentózokat is.

Vannak olyan mikroorganizmusok, amelyek bár nem tartoznak a tejsavbaktériumok családjába, de fontos szerepük van a tömegtakarmányok tartósítására során. Ebbe a csoportba tartozik a Propionibacterium acidipropionici, amely képes a glükózt propionsavvá alakítani, ezzel segítve a penész- és élesztőgombák visszaszorítását, a mikotoxin-termelődés csökkentését. A baktériumtörzs használata javítja a kukoricaszilázs aerob stabilitását a bontást követően is, a szilázsfal és a TMR kevésbé melegszik, nem indulnak el a káros utóerjedési folyamatok.

Több tartósítókészítmény is tartalmaz enzimeket, melyeknek elsődleges feladata a tejsavtermeléshez szükséges vízoldható szénhidráttartalom növelése.

mezőgazdaság

Minőségmegóvás

A már említett baktériumkultúrák használata mellett a minőségmegóvás nélkülözhetetlen feltétele a betaposott szilázs letakarása, a megkezdett szilázsfal megfelelő kezelése. Lehetőség szerint a TMR készítése során a kazal minél kisebb felületét bontsuk meg, törekedjünk arra, hogy minél kisebb felületen érintkezzen a szenázs levegővel. A silókukorica-vetőmag kiválasztása, a növény tápanyag-utánpótlása, a silózás optimális idejének megválasztása és kivitelezése az állattenyésztő és növénytermesztő szakemberek legnagyobb odafigyelést és szakértelmet kívánó feladata, mivel ez a tömegtakarmány adja majd a következő év takarmánybázisának alapját. A tartósítóadalék használata pedig egy hasznos eszköz annak érdekében, hogy a betakarított növényből jó minőségű erjesztett tömegtakarmány készüljön, növelve az állatok termelésének hatékonyságát.

Kürthy-Molnár Zoltán
Timac Agro Hungária Kft.