fbpx

Csak egy előny a sok közül: most már árulhatjuk a mustot

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 20.

Új időszak kezdődött a borászok életében 2021. augusztus 01-jével. Hatályba lépett az új bortörvény, és megjelent a két végrehajtási rendelete is, így egységet alkotva a borjogi szabályozás rendezettnek látszik. A jogszabályi változás eredményeként a szakemberek az adminisztrációs terhek csökkenését emelik ki. Az egyik, már most életbe lépő könnyítés jegyében a termelőknek – a régi szabályokkal ellentétben – immár analitikai és érzékszervi vizsgálat nélkül lehetőségük van a murci, vagyis a must forgalomba hozatalára – tájékoztat az Agrárminisztérium (AM).

 

Mezőgazdaság, borászat, mustAz adminisztrációs terhek csökkenését várják és kapják a gazdák (Fotó: Horizont Média/Sándor Ildikó)

 

Az új borjogi szabályozás intézkedéseit csak 2022 augusztusától kell alkalmazni teljeskörűen

Az új szabályokra való felkészülést egyéves átmeneti időszak segíti, amely 2021. augusztus 1. és 2022. július 31. között tart. Ennek az első felében (a szüret és az újborok elkészülésének idején) még a régi adminisztrációs ügymenetet kell alkalmazni. Az átmeneti időszak második felében, 2022. január végétől, már az új adminisztrációs szabályok lépnek életbe.

Ezzel együtt az ágazati adminisztráció (például szőlőtelepítés, szüret, származási bizonyítványok, forgalombahozatal) informatikai hátterét is az ePincekönyv rendszer fogja biztosítani. Ebben az időszakban az elektronikus adminisztrációs feladatok még fakultatívak lesznek minden ágazati szereplő számára.

Az új szabályok 2022. augusztus 01-jétől lépnek teljeskörűen hatályba. Ekkortól kezdve a nem kisüzemi bortermelők, valamint a (3 év átlagában) 10 hektárnál több ültetvényt használók számára kötelező lesz az adminisztrációt elektronikusan intézni, míg a kisebb termelők részére továbbra is megmarad a hegybírónál történő személyes ügyintézés lehetősége.

ePincekönyv

Az elektronikus ügyintézés kötelezettsége alól kivételt jelent a szakmai-jövedéki nyilvántartások (korábban: pincekönyv) vezetése. E nyilvántartás online vezetése csak az (3 év átlagában) évi 20 000 hektoliter borászati termék felett értékesítő borászati üzemengedélyesek számára lesz kötelező.

A digitális pincekönyvről bővebben foglalkozott már portálunk.

 

Mezőgazdaság, borászat, mustAz új szabályok fokozatosan lépnek érvénybe, kaptak felkészülési időszakot a borászok (Fotó: Horizont Média/Sándor Ildikó)

 

A területet érintő jogszabályok:

 

Forrás: MTI