Bezárás

Nagyon nagy lépés a parlagfű elleni hatékony védekezésben

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 16.

Zárult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2021-es inkubációs programja; az év leginnovatívabb agrárstartupja a kultúrnövények és gyomnövények mesterséges intelligenciával támogatott felismerését segítő Proofminder lett. A rendszer a parlagfű elleni célzott fellépését nagyban segítheti.


parlagfűA parlagfű elterjedt gyomnövény, nagy károkat okoz a mezőgazdaságban, ráadásul rendkívül allergén (Pixabay)

A gyomosodás problémája minden növényt érint, komoly károkat okoz a mezőgazdasági termelésben

A Proofminder egy, a Corteva AgriscienceTM nemzetközi mezőgazdasági vállalattal közös, három hónapos projektben tesztelte az a mesterséges intelligencián alapuló megoldását, ami drónfelvételek elemzésével akár több ezer hektáron is lehetővé teszi a parlagfű célzott irtását.

A parlagfű elterjedt gyomnövény, ráadásul rendkívül allergén, az előrejelzések szerint 77 millió ember életét érintheti Európában 2050-re. Ez az agráripar és az élelmiszerellátási lánc egyik nagy kihívása. A parlagfű irtása más kétszikű növények környezetében, főként a napraforgóban különösen nagy kihívás. Habár a Corteva új innovációjának köszönhetően már rendelkezésre áll olyan megoldás, ami lehetővé teszi a parlagfű elleni hatékony védekezést a napraforgóban, de a parlagfű fertőzés légi úton történő pontos területi azonosítását – eddig – nem tudták megoldani.

Az áttörést a Proofminder rendszere hozta meg

A platform lehetővé teszi a gazdaságilag és környezetileg ideális védekezés meghatározását a parlagfű és egyéb gyomnövények azonosításával. Az eredményeket a szakemberek digitális környezetben, térképen értékelhetik, és a rendszer segítségével pontos kijuttatási tervet készíthetnek akár precíziós szántóföldi permetezőgéppel, akár drónnal történő kezeléshez.

„A területről készült speciális drónfelvételeket betöltjük a Proofminder rendszerébe, amit betanítottunk, hogy felismerje és megkülönböztesse a hasznos növényeket és a káros gyomokat. A parlagfűvel borított területek azonosításával kiszámítja a fertőzöttség mértékét. A projekt során az egyik mintaterületen azt tapasztaltuk, hogy a parlagfű a terület 71,45%-át fedte le, ami beavatkozás nélkül jelentős károkat okoz a termésben” – Havas Norbert, a cég technológiai vezetője magyarázta el a projekt lényegét.


parlagfűA fenntartható gazdálkodást segíti elő a digitális és precíziós technológia, mivel segítségével célzottan írható a parlagfű (Pixabay)

A gyomnövények felismerése lehetőséget ad a területek gyomborítottságának becslésére

Környezetkímélőbb védekezéssel érhetőek el ugyanolyan termésátlagok, ha a gyomborítottságot és a gyomösszetételt jól tudjuk meghatározni.

„Agrárgazdasági szempontból megkerülhetetlen kérdés, hogy a hatékony és fenntartható gazdálkodás érdekében minden növény maximális gondoskodásban részesüljön, a lehető legalacsonyabb környezeti terhelés mellett. A Proofminder legmodernebb technológiával támogatja a növénytermesztőket, ezzel is elősegítve a hazai gazdálkodók eredményességét” – emelte ki Holán Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöki kabinetfőnöke.

„Az inkubációs program egyrészt egyedülálló lehetőséget biztosított a tesztelésre, másrészt megmutatta, milyen irányban kell tovább fejlődnünk a következő egy-másfél évben” – emelte ki a program értékét Havas Norbert, a Proofminder képviseletében.

A nyertes csapat most befektetőt keres a korszerű, digitális technológián alapuló innováció megvalósításához, a magyar, illetve nemzetközi piacokon történő megjelenéshez.

 

Forrás: MINDMINERS Colletive
Összeállította: Barna Ferenc