fbpx

Kombájnra-vevőre vár a kukorica – és megint veszteséges lesz

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 25.

Október első hetében csak az ötödét, a hónap közepén még az 50 százalékát sem aratták le a hazai kukoricának. Az árak jócskán a tavaly ilyenkori alatt vannak, ez a kultúra várhatóan nem lesz nyereséges az idei átlaghozamok mellett…

Kukorica betakarítás

A bő 7 tonnás hozam nem elég a nyereséghez

Október 4-ig a 746 ezer hektáron termesztett kukorica alig több mint ötödén aratták le a n9vényt a magyar gazdák – adta közre az Agrárminisztérium. A hektáronkénti durván 7 tonnás termésátlag természetesen sokkal jobb, mint a katasztrofális tavalyi, de ahhoz vélhetően nem lesz elegendő, hogy nyereségessé tegye a kultúrát. Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan szűk 57 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica szeptember negyedik hetében, ami az egy évvel korábbit majdnem 60 százalékkal alulmúlja. A MezőHír a párizsi tőzsdei szint alapján 65 ezer forintra teszi a novemberi szállítású kukorica árát – csakhogy a keleti határokra érkező áru 48-50 ezer forintos áron jön, és a kereskedők természetesen ehhez mérik a hazai ajánlatokat. Az így kialakuló 50-55 ezer forintos ár a 7-8 tonnás átlaghozamnál nem fog nyereséget hozni.

Világszerte jó, idehaza közepes termés lehet

Közben világszerte a tavalyit 5 százalékkal meghaladó, 1222 millió tonna globális kukoricatermést jeleznek előre és mivel a felhasználás a 1210 millió tonnát sem éri el, újabb 5 százalékkal több, majdnem 290 millió tonnás kukorica-átmenőkészlet maradhat a tárolókban. Az Európai Unióban is jó a termés, méghozzá a Tallage szerint a korábbinál 5 százalékkal kisebb területről, 8,4 millió hektárról arathatnak – 20 százalékos hozamjavulás mellett – szűk 60 millió tonnát, ami 14 százalékkal több, mint 2022-ben.

Idehaza idén is elmarad a rekordtermés, pedig szeptemberben még 9-11 tonnás hozamokat is várt sok gazdaság. A várható 7,6 tonnás országos termésátlag elmarad majd a jónak számító 8 tonnától. Ennek egyik oka a tavalyi aszály, ami nemcsak a termést csökkentette, hanem a talajokat is meggyötörte. Másrészt a drágulás miatt kevesebb inputanyagot (lombtrágyát, műtrágyát) juttattak ki a gazdaságok.