fbpx

Feldman védi az EU-t és az agráriumot, de int a pazarlástól

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 25.

Egy átlagos magyar család havi 7-8 ezer forintot dob a kukába. Ez nem tűnik nagy dolognak, de tágabb összefüggésekbe helyezve rámutat, mennyi lehetőségünk van tenni egy észszerűbb és így fenntarthatóbb világért – amiért a „saját” országközösségünk, az EU is a legelkötelezettebb a világon.

agrárium

Az EU saját példájával hat a világra

Az Európai Unió a zöld átmenet iránt legelkötelezettebb országközösségmondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára egy Magyar Nemzeti Múzeumban tartott fenntarthatósági konferencián. Feldman Zsolt szerint míg az EU csak saját magára tud érdemben szabályt alkotni, a világ többi részére megállapodásokkal próbál hatni. Ez a kettősség leginkább a mezőgazdaságban jelenok meg: az uniós gazdáktól szigorú szabályokat követelünk a természeti erőforrások védelme érdekében, miközben harmadik országok számára nem támasztunk ilyen nehéz termelési feltételeket.

Feldman Zsolt megkerülhetetlennek nevezte a gazdálkodók pozitív hozzáállását például a talajvédelemhez és a biodiverzitás biztosításához. Feszítő ellentmondásként értékelte az európai mezőgazdaság szabályozását, amelyekről a tudomány eszközeit felhasználva kell döntéseket hozni. Például az intenzív állattartáshoz képest többszöröse a környezeti lábnyoma a magasabb állatjóléti sztenderdeket jelentő szabad tartásnak. A forgatás nélküli talajművelés uniós részről elvárt ösztönzése is nehéz a szintén elvárt növényvédőszer-korlátozás mellett az Agro-Ökológiai Programban, hiszen így rendkívül nehéz a gyomosodást kezelni.

Amit magunk is megtehetünk

Ebben az egyéni felelősségvállalás és cselekvés is szerephez jut, például a házunk táján folyó pazarlás csökkentésével. Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelynek jelentős hányada – körülbelül harmada – a háztartásokban termelődik. Ma egy átlagos magyar család évi durván 90 ezer forint értékű élelmiszert dob a kukába. Ez a fenntarthatatlan életmód, a környezetterhelő pazarlás egyik legtipikusabb formája, hiszen nagy ráfordítással előállított érték megy feleslegesen a szemétbe.  Globálisan egyébként minden évben a megtermelt élelmiszer-alapanyagok 14%-a megy tönkre, mielőtt még a boltok polcaira kerülne, további 17%-ot a kereskedők és a fogyasztók dobnak ki.

Az agrárium szerepe

A mezőgazdaság szerepvállalása a fenntarthatóságban ugyancsak megkerülhetetlen – hangsúlyozta az államtitkár. Ugyanakkor védelmébe vette az agráriumot, mert az ágazatot gyakran éri alaptalan támadás. Az uniós előírások egyre több elvárást támasztanak a gazdálkodók felé, amelyek a jövedelmezőség csökkenése miatt sokszor eddigi megélhetésüket teszik kockára. Ezért fontos az európai agrártámogatások kompenzációs szerepe. 2023-ban teljesen megújult az agrártámogatási rendszer feltételrendszere, környezeti szempontból sokkal szigorúbb lett. Itthon egyensúlyra törekedtünk a környezeti fenntarthatóság és a között, hogy a gazdálkodók végre is tudják hajtani az előírásokat. Magyarországnak a KAP Stratégiai tervben olyan vállalásokat kellett tennie a támogatásokért cserébe, hogy 2027-ig termőföldjeinek 30%-án, körülbelül 1,6 millió hektáron talajjavító és talajvédelmi beavatkozásokat végeznek a gazdálkodók. Vállaltuk, hogy a levegőminőség javítását szolgáló gazdálkodási gyakorlatokat 715 ezer hektáron, termőföldjeink 13,5%-án alkalmazzuk, emellett közel 1,2 millió hektáron fenntartható tápanyaggazdálkodás megvalósítását vállaltunk, természetesen gazdálkodóink tevékenysége révén.